V roce 2008 došlo v Lenešicích kvůli narušené statice k vážnému poškození kostela sv. Šimona a Judy, když se zřítila věž a západní průčelí objektu. Krátce poté místní založili občanské sdružení, které se dlouhodobě snaží především o záchranu této cenné stavby. Hlavní práce na obnově památky ze 13. století mají skončit právě letos. Věž kostela už zase stojí, v současné době se pracuje na její fasádě a rovněž na fasádě obnoveného západního průčelí.

„V letošním roce bychom rádi kostel zpřístupnili tak, jak byl před zřícením jeho části. Je k tomu třeba postavit nové schodiště na kůr, položit dlažbu ve zřícené části a na ni napojit strop lodi. A také osadit nové hlavní vstupní a boční dveře. Náklady na tyto práce jsou vyčíslené na 900 tisíc korun, které zatím ale nemáme,“ sdělil předseda spolku Zdeněk Plaček. Věří, že se peníze tak jako v minulých letech opět povede sehnat.

Deník na návštěvěDeník na návštěvěZdroj: Deník

Až se zmíněné práce uskuteční, kostel se opět zpřístupní původním vchodem. Bude možné odstranit provizorní stěnu z OSB desek, která odděluje stavební část kostela s tou, jež se dá využívat k bohoslužbám, pohřbům nebo svatbám. „Chtěli bychom, než se sundá z věže kostela lešení, aby se do ní vrátily hodiny. Na jejich pořízení běží veřejná sbírka, z celkové částky 260 tisíc korun ale stále chybí 80 tisíc,“ vysvětlil Zdeněk Plaček. Po pádu věže zbyl z původních hodin pouze jeden funkční ciferník.

I na konci února je v provozu veřejné kluziště na žateckém náměstí Svobody.
FOTO: Přímo v centru Žatce se prohání bruslaři

Záchranu kostela v Lenešicích, náklady se vyšplhají na přibližně 15 milionů korun, finančně zajišťují hlavně čtyři subjekty. Z největší části ministerstvo kultury, dále pak majitel kostela – římskokatolická církev, obec Lenešice a Purkyňova nadace. V budoucnu jsou ještě v plánu opravy vnitřních omítek a výmalba kostela.

Vedle obnovy kostela sv. Šimona a Judy spolek zajistil obnovu lenešické kaple sv. Jana Nepomuckého se sochou tohoto světce a obnovu Husovy zvonice. V současné době se věnuje také revitalizaci parku v okolí zvonice. „Dobrovolníci tam vysadili osm set tulipánů a pět set narcisů, těšíme se, až to na jaře vše vykvete,“ sdělil Zdeněk Plaček. Spolek získal v závěru loňského roku cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro za záchranu kostela a za dlouhodobou péči a kultivaci veřejného prostoru v místě svého působiště.