Parcely pro stavbu domů na Kamenném vršku, kde vzniká nová čtvrť na jižním okraji Žatce, budou dražší.

Město je bude prodávat za cenu 1250 Kč za čtverečný metr, zatímco v první etapě prodeje před dvěma roky platili zájemci 450 korun za metr.

„Pro druhou etapu se třinácti parcelami se bude vycházet z částky 1250 Kč za metr čtverečný,“ uvedl starosta Žatce Erich Knoblauch v městském týdeníku. Cena se podle něj bude skládat z tisícikoruny za inženýrské sítě, které byly položeny na náklady města, a 250 korun za samotný metr čtverečný pozemku.

I tak je cena pro lidi výhodná, tvrdí starosta. „Aby se výdaje města za přípravu parcel rovnaly i příjmům z prodeje, musela by celková cena za plošný metr pro každého kupce činit 1958 korun,“ uvedl.

V první etapě v roce 2005 a 2006 město prodalo 25 parcel, čímž získalo 11 milionů korun. Za položení sítí přitom předtím zaplatilo 42 milionů korun. Zájemci o pozemek ke stavbě platili pouze 450 korun za plošný metr. „Navýšením částky proti první etapě se tak nyní významně zvýší podíl samotných stavebníků. Určitá hmotná podpora ze strany města zůstane i tak zachována,“ uvedl starosta.

Město se bude podle něj zajímat o možnost získat na přípravu dalších parcel státní příspěvek podobně jako jiná města v okolí. Pokládání inženýrských sítí probíhá v těsném sousedství stadionu Flora. Parcely by měly být připraveny k prodeji ještě letos. Město už zasíťovalo v první etapě 25 parcel, na většině z nich už vyrůstají rodinné domy. Zájemci mají ve smlouvách podmínku dokončit dům do čtyř let po koupi pozemku, jinak platí městu pokuty. Po druhé etapě má následovat ještě třetí a celkem má být na Kamenném vršku prodáno a zastavěno 63 parcel.