Rada města proto hned po převzetí areálu schválila záměr prodeje některých budov. Areál bývalých kasáren, o které Podbořany usilovaly několik let, byl do vlastnictví města převeden před týdnem. Radnice obratem schválila nabídku na prodej některých budov k dalšímu využití. V místě mají vzniknout byty i obchody, vybudována má být i odpočinková zóna.

„Areál je hodně zdevastovaný, takový stav jsme ale samozřejmě očekávali. Okamžitě jsme zajistili bezpečnostní agenturu, která pozemky a budovy v areálu bývalých kasáren hlídá,“ řekl místostarosta Podbořan Karel Honzl. Prakticky okamžitě se na podbořanské radnici hlásí zájemci o nemovitosti. „Jeden konkrétní zájemce se nám již přihlásil. Má zájem o objekt na skladování a drobnou výrobu. Další kupci se na radnici hlásili už v minulosti, kdy ještě nepatřil areál městu,“ informoval místostarosta. Vedení města chce obnovu areálu co nejvíce urychlit.

„Schválili jsme záměr prodeje na pět bývalých ubytoven a tři další objekty,“ pokračoval. Aby při prodeji nedošlo k nesrovnalostem, nechala rada vypracovat zásady prodeje bývalých vojenských objektů. „Chceme, aby byla nastolena jednotná pravidla,“ dodal Karel Honzl. S obnovou kasáren chtějí v Podbořanech začít už na začátku příštího roku.

Podle studie, kterou si město nechalo vypracovat, by tam mělo kromě zóny pro podnikání vyrůst asi 230 nových bytů. „V řadových domech, které vzniknou přestavbou, by mělo vzniknout asi 90 nových bytů. Dalších 108 bytů by mělo být postaveno v šesti nových bytových domech. V místě budou i rodinné domky, kterých je plánováno 23 s asi třiceti byty,“ přiblížil plány Roman Hodek, vedoucí odboru investic na podbořanské radnici.

Bývalá kasárna o rozloze 22 hektarů převzalo město od armády po několikaletém snažení. Převod pozemků s účetní hodnotou 233 milionů korun dlouho komplikoval restituční nárok, který na část pozemků vznesl rod Czerninů. Před nedávnem ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že Czerninové nemají právo na československé občanství, a tím ztratili nárok i na restituci pozemků.

Úředníci z podbořanské radnice převzali kasárna

Kasárna budou v majetku Podbořan už v létě

O pozemky v kasárnách je velký zájem

Město Podbořany získá kasárna