Kasárny kpt. Jasioka v Žatci nabídne ministerstvo obrany k prodeji zřejmě letos v srpnu. Původně to mělo být už v první polovině letošního roku, ve znaleckém posudku, který si ministerstvo nechalo vypracovat, však byla objevena chyba. Proto se záměr nabídnout tzv. spodní kasárny v Žatci odkládá.

Na dotaz Deníku to sdělil Jan Pejšek z tiskové a informační služby ministerstva obrany. „U kasáren kpt. Jasioka byla objevena chyba ve znaleckém posudku, který byl vrácen znalci k opravě. Zatím tudíž není oficiálně stanovena minimální kupní cena, proto nejsou kasárna součástí aktuální nabídky nepotřebného nemovitého majetku, který ministerstvo obrany nabízí k prodeji. Předpokládá se zařazení žateckých kasáren do příštího inzerátu, který by měl vyjít v polovině srpna letošního roku,“ uvedl J. Pejšek.

Ve zmíněném aktuálním inzerátu ministerstvo obrany nabízí v okrese Louny k prodeji dva objekty. Železobetonovou halu poblíž Lenešic na Lounsku, která původně sloužila ke skladování vojenských vozidel. Objekt je ve zdevastovaném stavu, minimální kupní cena je stanovena na 200 tisíc korun. Druhým areálem, který ministerstvo aktuálně nabízí, je objekt nedaleko od Libořic na Žatecku. Za zdevastované stavby bývalých garáží, ubikací a podzemního objektu ministerstvo požaduje minimálně tři sta tisíc korun.

Městu se prodej nelíbí

Vedení Žatce se to, že ministerstvo obrany chce spodní kasárny nabídnout k prodeji, nelíbí. Areál by chtělo získat do majetku města bezúplatně. „Usilovali jsme o to, abychom kasárny získali bezúplatně. Ministerstvo obrany stále trvá na prodeji,“ řekl Aleš Kassal, místostarosta Žatce. Podle jeho slov se vedení města obává, že areál kasáren kupce nenajde a zchátrá.

Město má o případném využití areálu spodních kasáren o rozloze zhruba 15 hektarů jasno. „Mohli bychom tam přestěhovat třeba technické služby a celé odpadové hospodářství. A také středisko Správy a údržby silnic, které nyní sídlí na okraji sídliště Jih v ulici Otakara Březiny. To místo je nevyhovující, je to v obytné zástavbě,“ sdělil starosta Erich Knoblauch.

Podle strategie ministerstva obrany tam, kde je perspektivní vojenská posádka, a ta v Žatci je, se nevyužívané objekty budou nabízet k prodeji. „Bezúplatné převody se realizují jako kompenzace za možné negativní dopady zejména v místech, která armáda opouští,“ vysvětlil J. Pejšek. To je příklad Podbořan nebo Loun, které opuštěné kasárny získaly bezúplatně.