Nové jezírko, fontána, pěkný chodník, lavičky a osvětlení. To vše by mělo vzniknout v prostoru po zbourané kašně na lounském Suzdalském náměstí. Ovšem až v příštích letech. Reprezentativní prostor ještě nějakou dobu zůstane, jak je. Tedy s provizorní úpravou a zasypanými bazény. Finální úprava si má vyžádat až sedm milionů korun.

O dalším osudu lokality jednala nyní rada města Loun. Přiklonila se k návrhu investiční komise zařadit vypracování projektové dokumentace až do rozpočtu v roce 2015. A kdy práce skutečně začnou, to se zatím nedá odhadnout. „Doporučujeme akci realizovat pouze v případě získání dotace," vzkázali členové zmíněné komise vedení města.

Etapy by odpočinkovou zónu prodražily

Úpravy atraktivního místa si vyžádají miliony korun. Původně se uvažovalo o rozdělení prací do dvou etap, což by je ovšem prodražilo o statisíce korun. Podle závěrů investiční komise by si vytvoření projektové dokumentace vyžádalo celkem 511 tisíc korun, samotná realizace pak bezmála sedm milionů korun. U částek navíc není započítána DPH. „Při sjednocení etap bychom ale dosáhli úspory 119 tisíc na projektové dokumentaci a tří set tisíc korun při realizaci," sdělila komise. Proto by se měla přeměna Suzdalského náměstí v budoucnu uskutečnit najednou.

Za tyto peníze by měli Louňané dostat odpočinkovou zónu s přírodním jezírkem a fontánou, novým mobiliářem, osvětlením a pěknými chodníky. Chybět by neměly ani informační tabule a stojan na kola. Počítá se naopak s demolicí původní lávky, která jako poslední připomíná původní kašnu. Město rovněž zachovalo dřívější rozvody vody pro další využití.