Opatrné rozhlédnutí, rychlý hmat a zboží z regálu mizí v bundě nebo kalhotách. Pak s naprostou samozřejmostí bez zaplacení kolem pokladen pryč. Ovšem v cestě dost často stojí všímavá ochranka a nastává řešení problému. Na místo vyjíždí městská policie. Tato situace se v lounské prodejně Kaufland opakuje zhruba stokrát ročně a radnice se ptá, co s tím bude vedení obchodu dělat. Pomoci mají nové kamery.

Vysoký počet drobných krádeží v obchodech ve stále větší míře zaměstnává lounské strážníky. Ti musejí přijet na místo a provinilce řešit. „Do Kauflandu jsme byli loni přivoláni kvůli krádeži přibližně stokrát. To představuje asi čtyřicet procent všech výjezdů do místních supermarketů," uvedl Radek Baláš, ředitel Městské policie Louny.

Strážníci chybějí jinde

V téže chvíli strážníci chybějí na jiných místech. „Hlídka je většinou stažena z pochůzky, musí přerušit svou činnost a jede do supermarketu. Tento čas bychom mohli využít například na kontroly v okolí základních škol, hřbitovů, sídlišť nebo pro řešení jiných úkolů," vysvětluje R. Baláš. Podle jeho slov jsou přestupky krádeže zboží v malých kamenných prodejnách ojedinělé.

Potíže s krádežemi v supermarketech dosáhly už takové intenzity, že situaci začala řešit přímo lounská radnice. Starosta Loun Radovan Šabata inicioval schůzku s vedením řetězce Kaufland. „Během hodinové schůzky jsme probrali možnosti společného postupu, jak počet krádeží snížit. Zástupci společnosti slíbili přijmout nová bezpečnostní opatření," shrnul R. Šabata. Výsledkem jednání budou nové monitorovací kamery, které má Kaufland instalovat jak přímo v prodejně, tak také na parkovišti před ní.

Zlodějíčky by mělo odradit, že díky nim bude pravděpodobnost odhalení ještě vyšší. Dosud společnost využívá služeb ochranky v civilu, která monitoruje dění přímo mezi lidmi. Dražší zboží je pak opatřeno elektronickým ochranným systémem a u pokladen jsou detekční brány.

Slušným zákazníkům kroky nevadí

„Stejně jako všechny ostatní obchodní společnosti, i naše je postižena trvalým problémem krádeží. V současné době nemůžeme tvrdit, že by případů krádeží přibývalo, a ani nelze tvrdit, že by nějaký region v České republice byl zásadně odlišný od zbytku republiky. V posledních letech jsme podnikli jisté kroky k vyššímu zabezpečení zboží na prodejnách. Slušní zákazníci tento postup akceptují a od koupě zboží je to neodrazuje," shrnul situaci bez dalších podrobností Michael Šperl, tiskový mluvčí řetězce Kaufland.

Kromě Kauflandu je v Lounech také Billa, Albert, Lidl a dvě prodejny Penny Market.