Starosta Loun Jan Kerner navštívil pracovně začátkem května Izrael. Zemi, kterou mnozí turisté navštěvují kvůli jedinečným památkám, Mrtvému moři, ale i zemi, která v mnohých vyvolává obavy kvůli napjatým vztahům mezi Palestinci a židovským obyvatelstvem.

Podle Jana Kernera je ale v Izraeli pro turisty bezpečno. O svých pocitech a hlavně navštívených místech hovořil starosta tento týden na besedě v Městské knihovně v Lounech. Povídání v rámci cyklu Cestovatelé sobě bylo doplněno fotografiemi.

„Rozdíl mezi našimi představami o Izraeli a realitou je obrovský. Sdělovací prostředky píší o napjaté válečné atmosféře, ale přitom většina obyvatel žije běžným životem. Jedinou překážkou, která může Evropanům vadit, jsou důkladné bezpečnostní prohlídky na hranicích. Po ulicích se také pohybují ozbrojení vojáci i vojačky, což nám může připadat divné,“ začal vyprávění Jan Kerner.

Města trápí tak jako u nás nezaměstnanost. „Hlavním tématem naší cesty bylo fungování tamní samosprávy a seznámení s prací izraelských starostů. Navštívili jsme radnice ve městě Haifa, Tel–Aviv, Deir Hanna a Betlém. Starosty trápí většinou stejné problémy jako nás. Například v Betlémě nezaměstnanost dosahuje 30 procent. To je částečně způsobeno zdí, která rozděluje palestinské a izraelské území,“ nastínil J. Kerner.

Součástí cesty bylo také poznávání památek. „Navštívili jsme několik významných památek a svatá místa, tedy místa, kde se narodil Ježíš, kde byl pohřben a další. Viděli jsme také Zeď nářků, mešitu Al-Aksá, Mrtvé moře, pouštní pevnost Massada enbo nejstarší město Jericho,“ dodal starosta.

Cestu organizoval Svaz měst a obcí ČR a Sdružení tajemníků ČR. Spolu s lounským starostou se jí zúčastnili další tři starostové a patnáct tajemníků.