Podbořanský kulturní dům bude provozovat tamní radnice. Lidé se nemusí bát zrušení kina, kultura se do města vrátí na jaře. Třináctého ledna byla uzávěrka přihlášek do výběrového řízení na provozovatele podbořanského kulturního domu a kina. „Žádný zájemce se bohužel nepřihlásil, proto jsme se rozhodli, že kulturní dům bude provozovat město,“ informoval Deník Radek Reindl, starosta Podbořan.

I další zájemce vzdal

Dřívější nájemce, Jaroslav Štěpánek, městu vypověděl smlouvu k 31. prosinci 2007, nemohl se dohodnout se zastupiteli na výši příspěvku na provoz kulturního domu. Ani s dalším zájemcem, firmou Gastro, se radnice nedohodla. V tomto případě byly rozpory hlavně v délce smlouvy a ve výši vratné kauce. „O chod budovy se bude starat pracovník muzea. Bude zajišťovat provozní věci i program kulturního domu,“ řekl starosta.

O zrušení kina se v Podbořanech vůbec nejednalo, radnice ho chce ve městě udržet. „Na to jsme vůbec nemysleli, chceme kulturu v Podbořanech spíše podpořit a kino určitě zachovat. Návštěvnost kina je sice malá a je možné, že filmových představení bude méně, o to více ale bude divadelních představení. Chceme přilákat i ochotnické spolky,“ pokračoval Radek Reindl.

Kino rozhodně nezruší

Představení se do Podbořan vrátí na jaře. „Přesné datum ještě neznáme, ale chtěli bychom, aby všechno začalo fungovat v únoru či březnu,“ dodal starosta. Veřejnost to vítá. „Je to určitě dobře, že tu kino zůstane. Sice jsem tam dlouho nebyla, ale k městu to patří,“ řekla na dotaz Deníku například Milena Černá.

Pro podbořanskou pokladnu provozování kina městem bude pravděpodobně nákladnější než v minulosti. „Pro město to bohužel bude asi dražší varianta, protože dosud jsme na kulturní dům dávali přibližně 300 tisíc korun ročně, zatímco jen náklady na otop, vodu a elektřinu na letošní rok jsme spočítali na 600 tisíc korun,“ řekl Radek Reindl.

Náklady se město bude snažit pokrýt hlavně z pronájmů. „Všechny komerční prostory dáme do pronájmu, možná upravíme i vestibul tak, aby tam mohly vzniknout další prostory pro podnikání. Další příjmy, ovšem minimální, jsou ze vstupenek,“ dodal starosta. Problémy s kinem řešil před lety také Žatec, tam několik let promítalo pouze letní kino. V loňském roce ale město zakoupilo digitální kino, které promítá celoročně a je umístěno v tamním divadle.

Kino nikdo provozovat nechce

Město opět řeší kino

Lidé o kino nepřijdou

Kino nikdo nechce