Město Žatec našlo využití pro bývalý klášter kapucínů, který je desítky let opuštěný. Vzniknout tam má robotické centrum se zázemím pro žatecké spolky, přestavbu mají zaplatit „evropské“ peníze.

Náklady na rekonstrukci areálu se odhadují na třicet milionů korun, velkou většinu má zaplatit dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Žádost chce město podat letos na podzim. Pokud peníze získá, jasno by mělo být do poloviny příštího roku, vlastní přestavba objektu by měla probíhat v letech 2019 až 2021.

Klubovny, společenské místnosti

„Klášter by mohl plnit funkci spolkového domu. Plánujeme v něm asi deset kluboven a dvě společenské místnosti,“ sdělil Jiří Vaníček, který je autorem studie využití kláštera. Na ni má navázat studie proveditelnosti, na jejíž vypracování žatečtí radní v minulých dnech uvolnili dvě stě tisíc korun. Z těchto peněz se má také financovat zmíněná žádost o dotaci.

Vedle funkce spolkového domu má být bývalý klášter využíván i jako technologické centrum robotiky. „Rádi bychom v tomto spolupracovali s firmami z průmyslové zóny Triangle, s Ústeckým krajem a také se středními a vysokými školami, které jsou zaměřené na techniku a informatiku,“ vysvětlila Kateřina Mazánková, vedoucí odboru rozvoje a majetku města.

Právě robotika je hybnou silou začínající čtvrté průmyslové revoluce. Nové stroje zřejmě v nejbližších letech převezmou opakující se a jednoduché činnosti, které v současné době v továrnách vykonávají lidé.

Z kláštera škola a pak domov důchodců

Budovy kláštera jsou už dlouhá léta nevyužívané a objekt je ve špatném stavu. Kapucínský klášter byl vystavěn v 17. století. Klášter byl zrušen v roce 1950, objekt pak sloužil jako škola a poté po dlouhá léta jako domov důchodců. Zrušen byl v osmdesátých letech 20. století a od té doby není budova kláštera využívána.

Jeho současný vlastník, město Žatec, se jej snažilo bez úspěchu prodat. V posledních letech do něj investovalo několik milionů korun, peníze šly hlavně na opravy střech a statické zajištění budov.

Součástí areálu je klášterní zahrada, která byla v letech 2009 až 2011 obnovena v rámci projektu Chámu chmele a piva. Slouží veřejnosti k odpočinku, během roku se tam koná několik venkovních akcí.

Přilehlý kostel Korunování Panny Marie je v majetku římskokatolická církve, která jej využívá k bohoslužbám.