Téměř hororový pohled se otevírá návštěvníkům Masarykových sadů v Lounech. Listy stromů jsou hnědé a pokroucené. I laik pozná, že nevábné skvrny a díry v nich tam nemají co dělat. Dřeviny sužuje opravdový postrach - klíněnka jírovcová.

I když podzim začal teprve v sobotu a pozná se to zatím spíše podle kalendáře, než počasí, celé aleje stromů v Lounech jsou suché a hnědé, často jen se zbytky listí. Týká se to jírovce maďalu, známějšího pod lidovým označením kaštan. Těchto stromů je ve městě hodně, zejména pak ve zmiňovaných sadech, jejichž součástí je i oblíbené výstaviště.

Na první pohled je situace patrná například v části parku u veslařského klubu. „Chřadnutí jírovců v Masarykových sadech je způsobeno klíněnkou jírovcovou, která svým výskytem dřeviny oslabuje a ty jsou poté náchylnější k různým chorobám, které mohou zapříčinit až úhyn celého stromu," uvedla na dotaz Deníku Kateřina Jansová z lounské radnice.

Nenápadný malý motýlek

Klíněnka jírovcová   Autor: Wikimedia.org/soebeS parazitem bojují nejen v Lounech, ale prakticky po celé zemi. Zbavit se ho je téměř nadlidský úkol. „Klíněnka jírovcová je hnědý motýlek, který způsobuje odumírání listové plochy a následné opadání listů už během července a srpna. U těchto napadených jedinců následuje opětovné vyrašení listů a v mnoha případech také nasazení květů," popsala škůdce K. Jansová.

Jednou z mála možných obran je časté sklízení opadaného listí. Právě v něm totiž kukly klíněnky přezimují a představují pro ně ideální základnu pro útok v dalším roce. Další možností je pak jarní chemický postřik kmenů jírovců. „Město Louny provádí vyhrabání a následný odvoz listí pětkrát ročně, a to na jaře do 31. března, na podzim do 15. listopadu a do 20. prosince a dále dvakrát v návaznosti na blokové čištění," vypočítala Kateřina Jansová. Jak dodala, chemický postřik se v Lounech neprovádí, protože je finančně velmi náročný. Jiná města ho ovšem praktikují.

Růžové květy

Hrabání listí ale evidentně nestačí. Napadení stromů je značné a zdá se, že hmyzu rok od roku přibývá. V Lounech proto chtějí přistoupit k jinému řešení. Odborníci budou vysazovat jírovec pleťový, který je vůči klíněnce odolnější. Poznat ho lze v době květu - na rozdíl od maďalu má růžové, nikoliv bílé květy. „Tímto druhem budeme postupně nahrazovat jírovce maďaly, které už bude potřeba z nějakého důvodu odstranit. Výměna se teď aktuálně chystá například v ulici 17. listopadu, kde je jeden takový strom už ve velmi špatném stavu," dodala Kateřina Jansová.