Situace kolem mobilního kluziště v Žatci v nadcházející zimě se zatím nevyjasnila. Vedení města o jeho pořízení nijak nerozhodlo, respektive rozhodlo o tom, že by ho měla pořídit Technická správa města Žatec. Buď ho koupí, nebo pronajme. A stále není jasné, kde bude umístěné.

Přitom čas rychle utíká. Panují obavy, zda se vše stihne tak, aby se ještě letos v Žatci opět bruslilo. Vedení města ale tvrdí, že se to stihnout dá. „Uděláme vše pro to, aby kluziště v Žatci bylo nejpozději na začátku vánočních prázdnin," řekl Deníku místostarosta Jaroslav Špička.

O bruslení byl zájem

InfoblokZdroj: DeníkPo uplynulé zimě to vypadalo, že díky velkému zájmu veřejnosti o tuto novinku panuje ve vedení města shoda, že se bude bruslit v Žatci dál. Jen se řešilo, zda si město kluziště opět pronajme, nebo ho koupí.

V tomto duchu o tom měli v pondělí 17. října rozhodnout zastupitelé. Jenomže tento bod byl z jejich jednání stažen, zastupitelé o něm několik minut diskutovali pouze při schvalování programu schůze. „Na jednání rady města, které probíhalo před dnešním zastupitelstvem, se objevila další alternativa. A to ta, že kluziště by mohlo být realizováno prostřednictvím Technické správy města. Nikoliv prostřednictvím města. Bude to praktičtější a finančně výhodnější," vysvětlila Zdeňka Hamousová, starostka Žatce.

„Technická správa města by to mohla zvládnout rychleji. Budeme se snažit, aby kluziště v Žatci bylo co nejdřív," doplnil radní Jaroslav Hladký a zároveň člen dozorčí rady Technické správy města.

Rozhodovat se mělo začít dřív

Připustil, že se o kluzišti měli zastupitelé bavit už dříve. „Je pro nás důležité, aby se v prosinci v Žatci bruslilo," dodal s tím, že pokud se půjde cestou pronájmu, neměl by být s tímto termínem problém. Pokud by měla Technická správa města kluziště koupit, otázkou jsou termíny jeho dodání. Ve hře je také varianta, že si v Žatci kluziště pronajmou a pak následně koupí.

Technická správa města s.r.o. si bude moci pořízení mobilního kluziště případně odpočítat z daní a zároveň bude celý proces legislativně jednodušší, zaznělo na jednání zastupitelů.

A právě možný termín zprovoznění kluziště zajímal některé zastupitele nejvíc. „Neohrozí se termín instalace kluziště? Bude se v Žatci o Vánocích bruslit?" tázali se například zastupitelé Miroslav Šramota, Jiří Karas nebo Aleš Jelínek. „Předpokládáme, že ta realizace bude prostřednictvím Technické správy města rychlejší, neměl by se prosincový termín ohrozit," ubezpečila starostka Zdeňka Hamousová.

Pro Technickou správu města je alternativa, že by měla mobilní kluziště pořizovat, úplnou novinkou. „Předpokládali jsme, že se o kluziště budeme starat. Tato situace je pro nás nová, začneme o kluzišti jednat," sdělil Andrej Grežo, ředitel Technické správy města.

Kde kluziště vlastně bude?

Město musí ještě vyřešit druhou zásadní věc. Kam mobilní kluziště umístí. Zda opět před radnici, nebo nově na hokejbalové hřiště vedle koupaliště. „Shoda v tomto nepanuje, pro obě varianty hovoří různé argumenty," řekl místostarosta. Lidé se v anketě, kterou radnice vyhlásila v létě, vyjádřili spíše pro sportoviště u koupaliště. Školám, které kluziště využívaly v rámci tělocviku, by více vyhovovalo náměstí.

Vyřešit se také musí, jaký typ kluziště si v Žatci pořídí. Zda bude požadavek na celoroční provoz.

Rozhodne buď rada města, nebo zastupitelé. Ti o kluzišti zřejmě budou jednat v listopadu, pravděpodobně budou muset poslat technické správě peníze z rozpočtu města na jeho nákup nebo pronájem.

Během poslední zimy se bruslilo před žateckou radnicí necelé tři měsíce. Kluziště v Žatci stálo od poloviny prosince, kvůli teplému a deštivému počasí se ale začalo bruslit až v závěru roku. Bruslaři měli led před radnicí k dispozici do první poloviny března.