Město Žatec odložilo rekonstrukci budovy na centrálním náměstí, kde sídlí městská knihovna. Důvod je trochu kuriozní. Na objektu se usídlily jiřičky a město nechce ptáky stavebními pracemi rušit. „Na budově je přes čtyřicet hnízd jiřiček. Z pohledu ochrany životního prostředí nelze zahájit rekonstrukci fasády, protože by práce narušily hnízdění. A protože jiřičky vyvádějí mladé až třikrát po sobě, zahájit práce můžeme nejdřív až někdy na konci září,“ vysvětlila starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Odstraňování hnízd jiřiček je od roku 2004 v ČR zakázáno. Při rekonstrukci budovy je nutný předchozí souhlas orgánu ochrany přírody, ale ani s tím nesmí podle zákona dojít k narušení probíhajícího hnízdění.

Původně měly začít práce na knihovně ještě tento měsíc a skončit v závěru roku. Je tedy jisté, že rekonstrukce letos hotová nebude.

Historický Dům U Zlaté Růže v Žatci. V patře je městská knihovna.
Rekonstrukce knihovny v Žatci má začít příští měsíc

Náklady na rekonstrukci se podle projektu odhadují na 15 milionů korun, většinu by měla uhradit dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
„Problém už jsme konzultovali s poskytovatelem dotace, o dotaci bychom neměli přijít. Jen se rekonstrukce odloží,“ uvedla starostka.

Radní v minulých dnech zrušili výběrové řízení na firmu, která práce provede. Přišly dvě nabídky. Radnice během léta vyhlásí nové. „Výběrové řízení jsme museli zrušit, protože došlo k zásadní změně v zadávacích podmínkách. A to tím, že se změnil termín realizace,“ sdělila Kateřina Mazánková, vedoucí odboru rozvoje města žatecké radnice.

Kompletní rekonstrukce

Budovu městské knihovny čeká kompletní rekonstrukce. „V plánu je celková rekonstrukce střechy, obnova fasády budovy včetně zadního traktu a výměna části oken,“ sdělila Radka Filková, ředitelka knihovny.

Pracovat se bude i uvnitř budovy, kde je v plánu rekonstrukce elektroinstalace, místnosti dostanou také nové omítky a podlahové krytiny. Součástí rekonstrukce bude i výměna vnitřního vybavení. „Chystá se také rekonstrukce dvorku knihovny a prostoru na hradbách, kde chceme zřídit posezení pro veřejnost a plánujeme tam pořádání různých akcí,“ dodala ředitelka.

Během prací se městská knihovna na několik měsíců přestěhuje do budovy naproti na náměstí, kde sídlí městský archiv.

Nabouraná auta v žatecké ulici Stavbařů
Rychlá jízda mladé řidičky skončila čtyřmi nabouranými auty