Ve špatném technickém stavu je budova, kde sídlí žatecká knihovna. Tamní radnice by ji proto ráda opravila, hodily by se peníze z dotací. Jenže…

Žatec stále ještě nemá vyřešenou pokutu, kterou mu vyměřilo ministerstvo financí za problémovou dotaci na stavbu Chrámu chmele a piva. Město s ní nesouhlasí a odvolalo se. Už byla snížena, avšak radnice nechce platit nic. Kvůli nedořešené pokutě ale také nemůže potvrdit bezdlužnost, nutnou pro další žádosti o dotace.

Žatecká radnice by ráda získala dotaci z tzv. norských fondů. Celá rekonstrukce knihovny by měla stát kolem dvaceti milionů a město chce žádat o šestnáct. „Budova knihovny je ve špatném technickém stavu, potřebovala by rekonstrukci, proto chceme požádat o tuto dotaci, tyto peníze by nám výrazně pomohly," přiblížila starostka Žatce Zdeňka Hamousová. „Opravena by byla střecha, fasády, vyměněna okna a dveře. Jednalo by se o komplexní rekonstrukci," dodal místostarosta Jan Novotný.

Potvrzení o bezdlužnosti chybí

Ale… Žatec bude mít asi se získáním dotace velké problémy, i když, až na jednu, splňuje všechny podmínky. Nemůže zatím totiž předložit potvrzení o bezdlužnosti vůči státu.

„Žádosti o dotace z norských fondů musí být odeslány do dvacátého června, my ji podat ale zatím nemůžeme. Součástí žádosti totiž musí být potvrzení o bezdlužnosti a my stále ještě nemáme uzavřeno jednání o korekci, kterou nám vyměřilo ministerstvo financí za dotaci na Chrám chmele a piva," vysvětlila problém starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Bude město vracet peníze za Chrám ?

A jednání o konečném verdiktu o korekci, zda Žatec bude vracet osmnáct milionů z dotace na Chrám chmele a piva, se hodně táhnou. Zda se stihne věc uzavřít do dvacátého června, to je ve hvězdách. „Proti korekci jsme se odvolali někdy v listopadu, v únoru mělo být jasno, ale ministerstvo případ zatím stále nedořešilo. Požádali jsme proto o urychlené vyřízení. Doufáme, že jasno bude v příštích dnech," pokračovala žatecká starostka.

Vyhlídková věž v ŽatciA o co jde v případu nedořešené pokuty od ministerstva financí? Z Regionálního operačního programu Severozápad (ROP) přišla do Žatce v letech 2009 až 2011 na Chrám chmele a piva dotace ve výši 211 milionů korun. Po kauzách v ROP našli kontroloři chyby v mnoha projektech, mezi nimi také u žateckého Chrámu chmele a piva. Do Žatce tedy po kontrolách přišel původně platební výměr na vrácení 180 milionů korun z dotace.

Vše o Chrámu chmele a piva v Žatci čtěte ZDE!

Chyby měly být ve výběrových řízeních, nebyly údajně splněny některé kvalifikační předpoklady, při oznamování výsledků a nelíbil se také druh použitého výběrového řízení. Problém se táhne od roku 2008. Do výběrového řízení se přihlásilo devět firem. Radnice vybrala firmu Metall Quatro a už tehdy někteří účastníci výběrového řízení upozorňovali, že nesplnila technické kvalifikační předpoklady.

Vedení žatecké radnice se ale brání, s pokutou nesouhlasí a už dokonce dosáhlo výrazného snížení pokuty. Nechce ale platit nic. „Jsme jako město přesvědčeni, že jsme se nedopustili porušení rozpočtové kázně, protože podle našeho názoru průběh výběrového řízení v rámci projektu Chrám chmele a piva byl v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," brání město žatecký místostarosta Jan Novotný.

Aktuálně po odpuštění devadesáti procent korekce by měl Žatec zaplatit ministerstvu financi zhruba osmnáct milionů. Nyní bojuje za úplné odpuštění pokuty.