V každém ze sedmi okresů Ústeckého kraje byl zaznamenán případ údajného ovlivňování výsledků komunálních voleb.

Policie vyšetřuje trestní oznámení v šesti z nich. Potvrdili to policejní mluvčí jednotlivých územních odborů. V Ústí ODS o podání trestního oznámení uvažuje.

V Žatci policisté prověřují případ manipulace s volebními lístky. Podle policejní mluvčí územního odboru Louny Jaromíry Střelcové měl někdo přivážet lidi do volebních místností a nabádat je k volbě konkrétního kandidáta, za což měli dostat peníze. "Policie prověřuje, zda došlo k protiprávnímu jednání," dodala mluvčí. (Více čtěte zde)

Nabídku odměny 300 korun za hlas pro konkrétní politickou stranu policisté prošetřují také v Kadani na Chomutovsku, potvrdila policejní mluvčí Marie Pivková.

Již v pátek policisté řešili podezření, že se někdo pokouší manipulovat volby v Krupce na Teplicku a v Mostě. Před volební místností na krupském sídlišti Maršov se shluklo několik desítek Romů, kteří si navzájem pomáhali upravovat volební lístky. Podle svědků měli Romové za patřičně upravený volební lístek slíbeno 300 korun. Policie zatím trestní oznámění prověřuje a vyslýchá zúčastněné, potvrdila mluvčí teplické policie Ilona Novotná.

Podobné věci byly k vidění i pátek večer v Mostě. Do sálu kulturního střediska Medúza během večera dorazilo asi 200 Romů na údajný Cikánský bál, kteří se u vchodu prokazovali vstupenkami, zároveň si ale měli přinést i hlasovací lístky. Redaktor ČTK viděl, jak je hned za dveřmi vyndávají a jejich předáci jim zřejmě radí, jak je upravit. Další redaktor ČTK byl v pátek svědkem nabídky odměny za volbu konkrétní strany také v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Hromadného vyplňování lístku v místním Ferrari baru se zúčastnilo asi 50 lidí, hlavně mladých a Romů. Po zaškrtnutí strany Roudničané na volebním lístku organizátoři naložili hosty do přistavených mikrobusů a odváželi je do volebních místností. Odměnu měli údajně dostat po odvolení.

Ve Hřensku na Děčínsku policie řeší jiný druh ovlivňování voleb. Za finanční odměnu se do obce mělo přihlásit před volbami 66 nových obyvatel. Počet voličů tak v obci stoupnul z 161 na 227. "Za maření průběhu voleb hrozí pachatelům trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky," dodala mluvčí děčínské policie Petra Trypesová. Na kupčení s hlasy na Ústecku si postěžoval také kandidát na senátora za ODS Pavel Sušický. "Budeme se muset zamyslet nad tím, jak se v některých okrscích kupčilo s hlasy," řekl ČTK. Narážel tím mimo jiné na výsledky v ústecké části Předlice, kde mají většinu Romové.

Severočeši tam získali nadpoloviční většinu hlasů jak do komunálních voleb, tak i do Senátu. Sušického tým prý během dneška vyhodnotí všechny podněty a zváží, jak dál. Kandidát nevyloučil ani možnost, že se obrátí na soud. "Pokud někdo dělal prasárny a budeme pro to mít indicie, tak se ozveme," prohlásil.

Vanda Králová