Bezmocnost je slyšet z úst Evy Zuzjakové, chovatelky koní, která ve Stránkách na Žatecku bojuje již dva roky se svými sousedy. Uznává, že na začátku pochybila, současné jednání úřadů i sousedů už po zkušenostech přirovnává k šikaně.

„Už nevím jak dál. Všechna vyjádření od vodařů, veterinářů i všech dalších možných i nemožných mám v pořádku, stejně pořád stavební povolení nemáme. Už se to táhne přes dva roky a rozhodnutí pořád žádné,“ je zoufalá Eva Zuzjaková.

Mladá žena, která ve Stránkách chová několik koní určených pro sportovní ježdění, přiznává, že v počátku sporu pochybila, nechápe ale, proč když všechno napravila, nemá povolení. „Ze začátku nebylo jasné, jestli mám mít stavební povolení, tak jsme bohužel začali bez něho. Chováme koně v bývalé stodole, tak jsme mysleli, že stačí ohlášení. Ihned, jak jsme zjistili, že musí být povolení, zažádali jsme dodatečně,“ vysvětluje chovatelka.

Několik sousedů si stěžuje na údajný zápach, mouchy a na nemožnost normálně v obci žít. V současné době se odmítají pro Deník vyjádřit, dříve ale byli vstřícnější. „Nikdo se nás na nic neptal, obtěžuje nás to tady. Zápach, mouchy, navíc je to nebezpečné,“ řekl Karel Počka, jeden ze sousedů.

Redaktor Deníku místo o něž se vede ve Stránkách u Holedeče spor několikrát během dvou let navštívil. Ani jednou tam však nenarazil na zvýšený zápach nebo nadměrné množství much. Vždy bylo vzorně uklizeno.

Lidé sepsali petici na podporu

S chovem koní souhlasí také lidé, kteří na podporu chovatelky sepsali petici. „Koně na vesnici přeci patří. Má tam všechno v pořádku, tak proč by je tam nemohla mít. Komu se vesnice nelíbí, ať jde do města. To co tvrdí sousedé je nesmysl,“ zastal se ženy například Antonín Umlauf, který v obci také koně chová.

„Nechápu to, proběhlo tu nespočet kontrol, všechny v pořádku. Vždyť každý den vyvážíme daleko odsud i hnůj. Koně jsou v oploceném výběhu, který je úplně na druhou stranu, než bydlí soused. Jsou to jen výmysly souseda a stavební úřad se ho pravděpodobně bojí, chodí si tam totiž pořád stěžovat,“ tvrdí Eva Zuzjaková.

Soused nechce připomínky konkretizovat. „Nějaké máme, ale svěříme se s nimi jen úřadům,“ řekl ještě v době, kdy s tiskem komunikoval.

Mezi oběma pozemky vznikl teď obrovský plechový plot. Do malebné vesnické krajiny nezapadá, pomáhá ale při soužití. Nechal ho postavit Karel Počka. „Situaci to neřeší, ale je to teď lepší. Alespoň na sebe nevidíme,“ řekla Zuzjaková, která už musela řešit i nařčení, že koně týrá, které podali také sousedi. Nepotvrdilo se, jako přestupek bylo řešeno i údajné napadení psy, které měl na chovatelku poslat Karel Počka.

Stavební úřad v minulých měsících zakázal Evě Zuzjakové užívat stavbu právě kvůli chybějícímu stavebnímu povolení. „Nemáme jinou možnost, teď bylo vydáno i předběžné rozhodnutí. Slečna Zuzjaková si jaksi neuvědomuje, že porušuje stavební zákon, náprava tohoto stavu je na ní, ne na úřadu,“ sdělila Věra Vobrová, vedoucí žateckého stavebního úřadu.

Koně ven, pak bude povolení

Úřednice tvrdí, že nemůže stavební řízení dokončit, pokud je porušován zákaz užívání. Koně se prý musí odstěhovat a pak může být o vydání povolení rozhodnuto. Pak by se koně eventuálně mohli vrátit. To ale může trvat hodně dlouho, dá se totiž předpokládat, že soused by se ihned odvolal.

„Nemám ani koně kam jinam dát. Je to nesmysl, přijde mi to nelogické. Všechno máme, pořád si vymýšlejí něco nového. Pokutu za užívání stavby jsme zaplatili, proto ale máme požádáno dodatečně, protože už stavbu užíváme,“ uvádí na svou obranu Eva Zuzjaková.

„Navíc přes léto tedy řízení mohli dokončit, koně byly na pastvinách, stavbu jsme vůbec neužívali,“ dodává.

Vedení stavebního úřadu s tím ale nesouhlasí. „Chovatelka má pořád nějaké nesrovnalosti v projektové dokumentaci, také sousedi tvrdí, že i přes léto stavbu užívala,“ tvrdí naopak Věra Vobrová.

Obě strany spolu odmítají komunikovat. Podle slov úřednic si sousedé na stavební úřad chodí stěžovat každý týden. „Podle mého názoru je zákon v této chvíli na straně sousedů, ona musí stavbu přestat užívat. Majitelé sousedních nemovitostí si dali podmínky, za kterých by koně akceptovali, teď je na slečně Zuzjakové, aby je splnila,“ pokračovala Vobrová.

Sousedi si diktují

Nebudu přeci skákat, jak sousedé pískají, vymýšlejí si nesmysly, myslí si Eva Zuzjaková. „Na jejich podmínky nemohu přistoupit. Jednou z nich je například zazdění jednoho ze zásobovacích vchodů, ale v tu chvíli mi přece budovu nepovolí hasiči. Stavební úřad musí rozhodnout podle toho, jak splňuji podmínky pro chov, ne podle toho jestli se bojí sousedů a chtějí jim tedy vyhovět,“ dodala Eva Zuzjaková.

Deník oslovil také několik odborníků z okolních stavebních úřadů, zda je postup žateckého úřadu správný. „Přísně podle zákona takto může úřad postupovat, má na to právo. Je ale možnost být vstřícnější a stavbu povolit, hlavní by mělo být, aby stavba splňovala všechny podmínky,“ myslí si.

Eva Zuzjaková už dokonce stavební povolení viděla, ale nedostala ho. Už vyhotovené ho měla předchozí vedoucí úřadu Hana Pastyříková, nová vedoucí ho nevydala. „Myslím, že mělo vážné nedostatky. Rozhodla jsem se celou záležitost znovu přezkoumat,“ řekla na dotaz Deníku, proč nebylo chovatelce předáno, Věra Vobrová.