Hasiči prověřili odkaliště v celé České republice.

Kontroly mají zabránit podobné katastrofě jako u hliníkárny v maďarské obci Kolontár, kde se nedávno protrhla hráz odkaliště. Toxické bahno z něj zabilo několik lidí a způsobilo rozsáhlou ekologickou katastrofu na přítocích Dunaje.

V rámci Ústeckého kraje hasiči zkontrolovali osm odkališť – jejich provozovateli jsou ČEZ, Severočeské papírny Štětí, Teplárna Ústí nad Labem a společnost CPI. „Výsledky z jednotlivých krajů budou zaslány na ministerstvo do 20. října,“ uvedl mluvčí generálního ředitelství českých hasičů Radek Kislinger.

Poté hasiči výsledky zveřejní. Při kontrolách se hasiči zaměřili zejména na celistvost a stabilitu hráze odkaliště. Prověřili také potřebnou dokumentaci. Pro případ zásahu zkontrolovali příjezdové komunikace pro hasičské jednotky a nástupní plochy pro požární techniku. V centru pozornosti byly také dokumenty, školení a kontroly požární ochrany.

Dvacet milionů tun popílku

V okrese Louny hasiči zkontrolovali podle mluvčího Lukáše Marvana odkaliště nad Žiželicemi a Hořeticemi na Žatecku, které využívala pro odkládání popílku Elektrárna Tušimice. Elektrárna ukládala na odkaliště odpadní popílek přibližně dvacet let do podzimu 1999. Za tu dobu tam potrubím, které vedlo z elektrárny podél Nechranické přehrady, přesunula 20 milionu tun popílku. V roce 1999 odkaliště přestalo fungovat a místo něj vznikl les. Na rekultivaci 150 hektarů ČEZ vyčlenil zhruba 700 milionů korun, výsadba a ošetřování zeleně trvá do letoška.