Kostel svatého Petra a Pavla v Podbořanech se opravuje již několik měsíců. Celková cena rekonstrukce se vyšplhá na jeden a půl milionu korun. „Na novou elektroinstalaci nám přidalo město, zbytek hradí církev,“ uvedl včera podbořanský farář Alexander Siudzik.

Na opravu kostela se začali skládat i obyčejní lidé. Listina s jejich jmény bude zabudována do základů kostela. „Říkám tomu dary srdce. Zatím jsme vybrali něco přes 25 tisíc korun. Přispívají i lidé nevěřící, kteří chtějí mít v Podbořanech pěkný kostel,“ vysvětlil Siudzik. V podbořanském svatostánku už byla kompletně vyměněna elektroinstalace, připravuje se vymalování.

„V těchto dnech se uvnitř staví lešení, chceme zachovat tradiční barvy, které tu byly - modrou, žlutou a bílou. Po dokončení malby bude položena nová dlažba. Pokud zbudou peníze, chtěli bychom obnovit také zařízení v liturgickém prostoru,“ řekl A. Siudzik s tím, že o úpravu tohoto prostoru by se postaral věhlasný církevní architekt, který se podílel i na úpravě kaple pro papeže. Všechny opravy by měly v podbořanském kostele skončit na konci června. „Chceme to stihnout do pouti, ta je 29. června, a 7. července tu máme svatbu,“ dodal Alexander Siudzik.