Město jen neustále vozilo uhlí, které někteří „dobří“ nájemníci vždy ukradli a zpeněžili. Radnice pak musela, aby bylo teplo, zajistit další. Neustálý kolotoč, který má teď skončit. Zničené kotelny v bytových domech v Sýrovicích už město neobnoví, chce s dlužníky a lidmi, kteří ničí a rozkrádají majetek, bojovat.

Přítrž dalšímu ničení majetku a rozkrádání uhlí chce podbořanská radnice udělat zrušením společných kotelen v několika bytových domech v Sýrovicích. „Kotelny zrušíme, neustále je totiž někdo ničí. V současném stavu jsou nefunkční,“ informoval starosta Podbořan Radek Reindl s tím, že oprava kotelen by vyšla na 300 tisíc korun.

Zničené jsou kotle například i proto, že v nich nájemníci vypalovali kabely, které pak odevzdávali ve sběrnách.

Z nájemníků městských bytů v Sýrovicích, jichž se rušení kotelen týká, je devadesát procent neplatičů. Radnice chce proti těmto dlužníkům tvrdě bojovat. Rozdala už mnoho výpovědí z nájmů, usiluje o exekuce. „Do domů jsme navíc vždy navezli uhlí a to bylo rychle rozkradeno,“ uvádí další důvod k ráznému kroku starosta.

Každý ať se stará

V budoucnu se o teplo ve svém bytě bude starat každý sám. Pokud kamna někdo zničí, bude jasné, kdo to byl. Radnice také sníží kvalitu bytů z I. kategorie na II. kategorii. „Zakoupíme malá kamna a do každého bytu jedny nainstalujeme. Každý se o své teplo a svá kamna bude muset starat sám. Současné sklepní prostory si nájemníci mohou zabezpečit a uhlí si ohlídat,“ pokračoval Reindl. Instalace kamen i s jejich napojením do komína přijde radnici na 150 tisíc korun.

Dluhy na nájemném jsou největší položkou v pohledávkách podbořanské radnice. Na začátku března to bylo 3,7 milionu korun.