Na zhruba 150 lidí, kteří si v Ústeckém kraji požádali o peníze na nový ekologický kotel, se nedostane. Krajský úřad vyčerpá celých 156 milionů korun, které na kotlíkové dotace dostal od státu. Aby uspokojil všechny zájemce, potřeboval by 20 milionů navíc.

„Věřím, že ne všechny kraje přidělenou částku vyčerpají. Možná se nám tedy nakonec povede dosáhnout na vyšší alokaci a všichni žadatelé by mohli být uspokojeni. Zbylé projekty budou čekat v zásobě," uvedl Stanislav Rybák, náměstek hejtmana Ústeckého kraje.

Kraj by potřeboval o 20 milionů víc

Z 1557 přijatých žádostí už krajští radní schválili přes 1200 za 139 milionů korun. Největší zájem byl v Ústeckém kraji o kombinované kotle na uhlí a biomasu. Pořídit si je chce 45 procent žadatelů. „Zhruba 23 procent lidí chce starý kotel vyměnit za tepelné čerpadlo, 15 procent za ekologičtější kotel na uhlí, desetina lidí chce plynový kotel. O kotel na biomasu požádalo 7 procent lidí," vyjmenoval Rybák.

Nejvíc lidí se o kotlíkovou dotaci hlásilo na Děčínsku. Z okresu přišlo 260 žádostí. Obyvatelé Lounska poslali 113 žádostí a sousedního Litoměřicka 102 žádostí. Na Ústecku mělo zájem 94 lidí.

Na Lounsku žádalo 113 zájemců

Jiří Veltruský z Ústí nad Labem zvolil kotel na peletky, na který dostane dotaci ve výši 80 procent. Dalších pět procent dostane, protože bydlí ve městě se znečištěným ovzduším. Celkem mu tedy kraj vyplatí přes 127 tisíc korun. „Smlouvu mám podepsanou, už jen čekám, až na konci května kotel dorazí. Fakturu si od kraje nechám proplatit až pak," popsal Veltruský. Aby dotaci získal, musel na svém rodinném domě zateplit půdu.

Na rozdíl od jiných se svou žádostí neměl žádné problémy. Asi dvěma procentům lidí kraj dotaci nedá, protože nesplnili základní podmínky nebo měli v žádosti chyby. „Z dotace nelze například pokrýt výměnu stávajícího plynového kotle nebo krbových kamen. U jiných, menších problémů měli lidé možnost žádost doplnit," upřesnil náměstek Rybák.

Naděje ještě je

Rada Ústeckého kraje musí schválit všechny žádosti do konce června. Smlouvy, na jejichž základě pak kraj peníze vyplatí, lidé chodí podepisovat postupně. Vyřízeno už jich je 380.

Ústecký kraj přiděluje dotace třetí rok po sobě. Po Moravskoslezském kraji patří k oblastem s nejhorší kvalitou ovzduší.