Letní počasí pomalu končí a tím i sezona letních koupališť. Provozovatelé se shodli, že ta letošní se příliš nevydařila. Až na pár tropických dní, bylo spíše zamračeno a lidé trávili radši volný čas v přírodě nebo na výletech.

Městské koupaliště v Lounech, které zahájilo sezonu jako první v lounském okrese, bude pro návštěvníky otevřeno do 15. září. V těchto dnech ale zeje prázdnotou. „Máme stanovený termín, kdy skončíme. Bohužel letošní sezona se příliš nevydařila. Tropické teploty vládly jenom pár dní. To jsem tu měli 700 až osm set návštěvníků, jinak byla návštěvnost velmi špatná. Hodně dní bylo tak špatné počasí, že jsme měli úplně zavřeno. Ale i přes to musí být všechny technologie k filtraci vody puštěny,“ uvedl Radek Ulrych, vedoucí lounského koupaliště.

Na špatnou sezonu si stěžují i ostatní provozovatelé koupališť a sportovních areálů. „Sezona byla opravdu slabá. Lidí bylo aspoň o polovinu méně než v loňském roce. Nejvíce návštěvníků jsme tu měli 1. srpna, to se přišlo koupat 324 lidí. Stanařů bylo letos také mnohem méně, asi okolo dvou stovek,“ dodala místostarostka Krásného Dvora Hana Filková s tím že obec plánuje zažádat si o některý dotační titul na kompletní rekonstrukci sportovního areálu.

Městské koupaliště v Podbořanech by mělo být otevřeno ještě o nynějším víkendu. Podle meteorologických předpovědí by mělo být slunečné počasí a teploty by se měly šplhat ke třiceti stupňům.

Koupaliště v Žatci už druhý rok nefunguje

Už druhý rok zůstalo letos úplně uzavřené koupaliště v Žatci. Je ve špatném technickém stavu, město připravuje jeho celkovou rekonstrukci. V současné době ale stále chybí územní rozhodnutí, které je nutné k podání žádosti o dotaci z fondů Evropské unie. Bez ní projekt za zhruba 300 milionů korun město nemohlo samo financovat. „Územní rozhodnutí bychom mohli vydat během dvou týdnů. Je ale pravděpodobné, že se proti němu jeden z účastníků, který nesouhlasí s některými věcmi, odvolá,“ řekla Věra Vobrová ze stavebního úřadu v Žatci.

Na místě nynějšího koupaliště má vzniknout sportoviště s krytým a venkovním bazénem, vodními atrakcemi, zimním stadionem, nafukovací halou a velkým parkovištěm. Firma IZOS Pavla Aschenbrennera věnovala městu více než metrový model, jak by měl areál vypadat. Bude vystaven na radnici.

Podle údajů na modelu by se mělo koupaliště otevírat v červnu roku 2010 a náklady na jeho přestavbu vyjdou na 300 až 350 milionů korun.

Mirka Strnadová