Částka je to přitom vyšší, než celý letošní investiční rozpočet města. Koupaliště bývá otevřeno tři měsíce v roce a je otázka, zda je tedy taková suma účelně vynaloženou investicí a zda si ji město může dovolit. Je to podobná částka, jaká byla v předchozích téměř sedmi letech vložena do rekonstrukce žatecké nemocnice.

Město bude chtít evropské dotace

„Rozhodnout musí zastupitelstvo města. Buď zastupitelé určí, že město má nechat koupaliště opravit, aby obyvatelé měli v létě možnost rekreačního vyžití, nebo dojdou k závěru, že taková suma za čtvrtroční zábavu je vysoká a peníze jsou potřeba spíš jinde. Bude to závažné rozhodnutí,“ uvedl Aleš Kassal, místostarosta Žatce. Podle něj město počítá s variantou, že část peněz by zkusilo získat formou žádosti o dotaci z některých evropských fondů.

Nejdéle s opravou čekali v Žatci

Před čtyřmi lety proběhla podobná rekonstrukce koupaliště v Lounech. Tam ale stála jen zhruba třicet milionů korun. „V Žatci jsou ovšem čtyři bazény, tedy víc než v Lounech,“ tvrdí místostarosta. Podobně se opravuje bazén v Podbořanech. Městská koupaliště v okrese Louny postupně chátrala a do technických problémů se dostala přibližně ve stejnou dobu. Se zahájením opravy však nejdéle otáleli právě v Žatci.

Koupaliště v Žatci bylo postaveno v 60. letech. Pokud má být uvedeno do provozu, potřebuje nutné opravy. Areál je celkově zchátralý a technické zařízení nedokáže upravit vodu do kvality, požadované hygienickými předpisy. Rada města vzala na vědomí zprávu odborné firmy Bazenservis, která nedoporučila kvůli havarijnímu stavu uvádět areál koupaliště letos do provozu.

Podobné to bude zřejmě i příští rok. „I kdyby rekonstrukce začala rychle, bude tak náročná, že ani v roce 2008 nebude areál připraven k otevření,“ domnívá se Miroslav Vrábík, vedoucí odboru rozvoje města Městského úřadu Žatec. O rekonstrukci přitom město ještě vůbec nerozhodlo. V zastupitelstvu asi proběhne složitá debata.