Karel Václavek vloni na konci listopadu otevřel v Žatci jeden z prvních barů v okrese Louny, kde je úplně zakázáno kouřit.

Ten, kdo si přece jen chce „zapálit“, musí ven na ulici.

Podnik Cihelna vznikl v bývalé kotelně u panelového domu na sídlišti Jih. U baru je vířivka, sauna i sportovní trenažér. „Kombinace sportu a kouření nejde dohromady. To je jeden z důvodů, proč je kouření v mém baru zakázáno,“ sdělil Deníku. „Dalším důvodem je, že sám jsem nekuřák, jsem odpůrce kouření a nechtěl jsem se pohybovat v zakouřeném, zdraví škodlivém prostředí. Stejně tak jsem nechtěl, aby se v něm pohybovali moji zaměstnanci,“ dodal s tím, že dalším důvodem, proč se u něj v baru nesmí kouřit, je to, že nekuřácké hospody ve městě i jinde stále chybějí. „Určitě se to setkalo u lidí s velkým ohlasem,“ sdělil.

Podle jeho slov do nekuřáckého baru chodí spíše lidé střední a starší generace, mladých méně. „Lidé, kteří chtějí v hospodě kouřit, samozřejmě chodí jinam. K nám chodí jiná skupina lidí. Je mezi nimi určitě hodně takových, kteří dříve do hospod příliš nechodili, právě kvůli tomu, že se v nich kouřilo. Vadil jim cigaretový kouř a pak i zapáchající oblečení,“ vysvětlil.

Podnik funguje už více než čtyři měsíce. „Prognózy některých lidí, že se nekuřácká hospoda neuživí a že budu muset kouření nakonec stejně povolit, se nepotvrdily. Lidé k nám chodí. V žádném případě proto neuvažuji o tom, že bych tady kouření povolil,“ řekl Karel Václavek.

Přestože se v drtivé většině hostinců, restaurací a barů kouří, přibývá podniků, kde je to zakázáno. V Žatci na Kruhovém náměstí se například nesmí kouřit v tamní vinárně a části pizzerie. Zákaz kouření v restauracích v České republice si přeje více než polovina lidí. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění, který proběhl v únoru. Tři čtvrtiny dotázaných se v něm vyslovily navíc i proti kouření na pracovišti. Na to dává zákoník práce lidem právo. V případě hospody je to na majiteli.

Nekuřácké hospody?

Praha/ O tom, zda se kouření v Česku v restauracích zakáže, rozhodnou poslanci zřejmě v červnu. Naposledy protikuřácký zákon vrátili do druhého čtení kvůli nepřehlednosti pozměňovacích návrhů. Předkladatel zákona poslanec Boris Šťastný (ODS) proto vytvořil kompletní pozměňující návrh. Pro ten chce získat podporu napříč stranami.

Šanci má, protože návrh je oproštěn od konfliktních bodů. „Například v něm není regulace kouření v hostinských zařízeních, o těchto záležitostech by poslanci hlasovali zvlášť,“ říká poslanec, který hodlá i nadále trvat na absolutním zákazu kouření v restauracích. Zároveň ale chce navrhnout kompromisní variantu, která bude počítat se stavebně oddělenými a větranými částmi pro kuřáky.

Podle Šťastného zaměstnanci hostinských zařízení patří k jediné profesi, kde se na pracovišti nedodržuje zákoník práce. Ten totiž dává zaměstnancům právo na nekuřácké pracovní prostředí. V Česku se to týká více než 90 tisíc zaměstnanců v pohostinství.

(šp)