Krajské volby nás čekají sice až v říjnu, jednotlivé strany a hnutí ale už teď dávají vědět, s jakými lidmi a prioritami do klání o místa v zastupitelstvu i radě kraje půjdou. Deník zajímalo především to, s kým by do koalice nešli. Odpovědi byly většinou obecné či přímo opatrné. Jasné ale je, že většina případných nových hráčů v radě kraje by nepřekousla spolupráci s SPD ani komunisty.

Právě tyto strany ale spolu s ČSSD a SPO tvoří současnou koalici. Dominujícím komunistům přitom odborníci predikují opět dobrý volební výsledek navzdory celostátnímu trendu, kdy tato strana oblibu voličů spíše ztrácí.

„Ústecký kraj je dobrým místem pro působení komunistů. Lidé jsou zde často rozčarovaní z politiky, ale hlavně z průmyslové restrukturalizace, útlumu těžby a tak dál. Část z nich pak vidí naději u těch, kdo jim slibují staré časy,“ vysvětlil politolog Lukáš Novotný.

Dálnice D7. Ilustrační snímek.
Dokončení dálnice D7? Ředitelství silnic a dálnic předpokládá rok 2027

Druhý nejpravděpodobnější scénář po volbách je, že si parťáky do koalice vyberou zástupci ANO. Babišovo hnutí ostatně minulé krajské volby vyhrálo, přesto skončilo v opozici. To se ale může změnit. I proto, že hnutí i přes skloňované premiérovy skandály se střetem zájmů není pro zástupce menších stran na krajské úrovni překážkou.

Babiše v parlamentu tepou především Piráti. Ti krajští ale s ANO takový problém nemají. „Já osobně si koaliční spolupráci s ANO na krajské úrovni představit dokážu,“ potvrdil předseda krajského sdružení Pirátů Vladimír Vlach z Žatce. „Naprosto vyloučená je naopak účast v koalici spolu s KSČM a SPD stejně jako s případnými dalšími extremistickými stranami,“ dodal Vlach s tím, že Piráti ale rozhodně nejsou předem smířeni s opozicí a budou usilovat o vylepšení jejich postavení v Ústeckém kraji. V minulých krajských volbách kandidovali se Stranou zelených, ale do zastupitelstva se neprobojovali.

Lídrem Pirátů do krajských voleb bude ústecký zastupitel Karel Karika. Také on si nedovede představit spolupráci s SPD, KSČM, DSSS, SPO a jak sám říká, podobnými extrémně populistickými stranami a hnutími.

Společná platforma

Spolupráci s KSČM a SPD si nedokážou představit také Spojenci pro kraj. Jde o společnou platformu do krajských voleb, ve které jsou zástupci hnutí JsmePRO!, Strany zelených a TOP 09. Do voleb si věří. „Jsem přesvědčen, že oslovíme dostatečný počet voličů, kterým není lhostejná budoucnost Ústeckého kraje, a díky dobrému výsledku tedy budeme mít možnost výrazně promluvit do podoby nově vznikající koalice,“ řekl krajský předseda TOP 09 Michal Kučera z Loun.

S žádnými předsudky naopak do voleb nejdou Severočeši.cz. „Nejsme nijak ideologicky vyhraněné hnutí. Naším cílem je realizovat náš volební program a priority,“ řekl lídr hnutí, starosta Dubí Petr Pípal. Severočeši.cz byli v krajském zastupitelstvu dvě volební období mezi roky 2008 až 2016 v opozici.

Speciální akcí spolku je cyklistické putování s názvem Dobroděj na kole. V roce 2019 jeli účastníci 500 kilometrů z Kyjova do Loun. Cestou pořádají besedy s dětmi na téma život se zrakovým postižením.
Spolek Dobroděj rozdal za 13 let potřebným už tři čtvrtě milionu. A nekončí

A jak je to u ODS, která při minulých krajských volbách získala v zastupitelstvu sedm mandátů a je po ANO nejspíš i dnes v kraji nejpopulárnější z opozičních platforem nebo těch, které se do zastupitelstva vůbec nedostaly? Těžko hádat, lídr kandidátky Jiří Kulhánek se vyjádřil neurčitě. „Pokud uděláme dobrý výsledek u voleb, tak se rozhlédneme kolem, jak dopadli ostatní, a začneme řešit možnosti spolupráce s těmi, kteří chtějí lidem v kraji opravdu pomoci a nevedou jen řeči,“ řekl starosta Kadaně a krajský zastupitel.

„Modrým“ možná pomůže, že do voleb půjdou s KDU-ČSL. „Do krajských voleb půjdeme jako kandidátka ODS s podporou KDU-ČSL, jejíž krajský předseda Jan Růžička z Teplic by měl být na jednom z předních míst kandidátky,“ potvrdil Filip Hrbek z litoměřické ODS.

Jak čelit dominanci ANO

To, že se menší strany či hnutí do krajských voleb chystají i společně, jako je tomu nejen u ODS spolu s KDU-ČSL, ale především u Spojenců pro kraj, se podle odborníků může, ale také nemusí vyplatit. „Integrace menších stran je asi cestou, jak čelit obrovské dominanci ANO. Pro voliče to může být signál, že jsou schopny spolupracovat,“ poznamenal Novotný. „Ty kandidátky ale naopak pro jiné můžou působit jako kočkopes a už i jejich sestavování může vyvolat spory. Je to jistě pro ty strany výzva, která se může vyplatit,“ uzavřel politolog z ústecké univerzity.

Ilustrační snímek. Peníze
Rozpočty obcí bobtnají. Na Lounsku se bude hospodařit s rekordními částkami