Poustevníkova rokle – uzavřena. Rozhledna – zákaz vstupu. Čínský pavilon – jen zdálky. Na opravy mají na zámku k dispozici statisíce, potřebovali by ale desítky milionů. V zámeckém parku v Krásném Dvoře museli kvůli špatnému technickému stavu uzavřít další památky.

Nejstarší zámecký park v anglickém stylu na území republiky dostal další ránu. Omezen byl vstup k dalším dvěma objektům. „Bohužel, je to tak. Je to z bezpečnostních důvodů,“ potvrdila informace Deníku zastupující kastelánka krásnodvorského zámku Andrea Minaříková.

Několik let už je v parku nepřístupná rozhledna – Gotický templ, postavený na konci 18. století (na snímku dole). Od roku 2007 je navíc oplocený, aby nikdo nemohl na památku i přes zákaz vylézt a aby padající kusy nikoho nezranily. Teď přibyl Čínský pavilon a Poustevníkova rokle. „Okolo Čínského pavilonu se dá projít, přímo k němu je ale vstup omezen. Z jedné strany tam ujíždí svah, než bude zpevněn, museli jsme z bezpečnostních důvodů přístup omezit,“ vysvětluje Minaříková.

V Poustevníkově rokli jsou ve špatném stavu podzemní chodby. Jsou nestabilní. „Nejsou zajištěné, hrozí tam zranění, proto je celá rokle uzavřena,“ pokračovala kastelánka. Uzavření se nelíbí turistům, kteří se vydávají do unikátního parku, založeného Janem Rudolfem Černínem v letech 1783 až 1793, ale ani místním. „Je to určitě velká škoda. Zavřená je rozhledna, rokle, Čínský pavilon. Místo oprav se to jen zavře,“ je zklamaný Martin Cyprian.

Podle vedení zámku je důvod, proč se neopravuje, jediný. Peníze! Na běžné opravy v zámku i parku má kastelánka částky maximálně statisícové, potřebuje ovšem desítky milionů.

„Na tak rozsáhlé rekonstrukce bohužel nemáme finanční prostředky. Pokud nějaké peníze dostaneme, je to málo, a většinou putují na důležité opravy v zámku, na opravy po vandalech a podobně,“ mrzí Minaříkovou.

V dohledné době tak pravděpodobně k opravám v parku nedojde. „Na zajištění u Čínského pavilonu a Poustevníkovy rokle bychom potřebovali určitě několik milionů. Rozpočet na rekonstrukci rozhledny byl v roce 2007 dvacet milionů korun. Na to prostě nemáme,“ pokračuje kastelánka.

Na opravy jsou potřeba miliony

Špatný stav památek v parku trápí i vedení obce. Podle starosty Františka Kuny jsou ale možnosti Krásného Dvora hodně omezené. „Potřebují několik milionů, a ty my bohužel v našem malém obecním rozpočtu nemáme,“ řekl.

Na zámku v minulých měsících probíhaly opravy střechy a krovů na hlavní budově. Akce si vyžádala také několik milionů. „Byla to velká investice, další peníze už máme jen na běžnou údržbu. Náklady na opravy uzavřených památek jsou bohužel příliš vysoké,“ dodala Minaříková.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!