Tuneláři, zloději a mafiáni. Tak mluví o současném vedení společnosti Cihelny Kryry a.s. jeden ze spolumajitelů Jaroslav Novák. „Škody jdou do miliard,“ dodává.

Když se na konci devadesátých let minulého století stal Jaroslav Novák spolumajitelem cihelny v Kryrech, byla zpustošená. „Byla v dezolátním stavu. Chtěli jsme ji pozvednout a snad se nám to i podařilo. Zatímco ale já se staral o prodej a rozvoj, pan Scharf už tehdy hleděl, jak co nejvíce zbohatnout, přímo mohu říci, kde co ukrást,“ mluví velice tvrdě o začátcích sporu s dalším spolumajitelem, Jaroslavem Scharfem.

Hádky se o několik let později velmi vyostřily. „Akcie za 406 milionů jsou teď bezcenným cárem papíru. Společnost je kompletně vytunelovaná, byl z ní odveden veškerý majetek. Pan Scharf je zloděj, mafián a zločinec nejhrubšího ražení,“ rozhazuje ruce spolumajitel Českomoravské správcovské a obchodní, která cihelnu v Kryrech vlastnila, a v současnosti zaměstnanec správce konkurzní podstaty, který společnost likviduje.

Nevýhodná fůze

Podle tvrzení Jaroslava Nováka došlo k zahájení podvodu v době, kdy se mu záhadně ztratily akcie Cihelny Kryry. Než mohly být podle zákona opět vydány, zasáhl prý další spolumajitel Jaroslav Scharf. „Scharf připravil fůzi se společností 5. cihlářská. Ta byla ale značně nevýhodná pro akcionáře Cihelny Kryry, a tak místo abychom měli poměr akcií minimálně jedna ku jedné, naše akcie se staly bezcennými. Hodnotu 5. cihlářské navíc navýšil zfalšovaným posudkem na 723 milionů korun, to je ale tisíckrát více, než jakou hodnotu firma skutečně měla. Byl to podvod,“ obvinil Jaroslav Novák svého bývalého kolegu.

Všemu prý nečinně přihlížejí soudy i státní zástupci. „Vědí o tom a nic nedělají, nesnaží se rozsáhlé trestné činnosti zabránit,“ tvrdí.

Jaroslav Scharf nařčení odmítá, Novák je podle něj prý duševně nemocný. „Nehodlám to komentovat. Je to blázen, který to v hlavě nemá v pořádku a vymýšlí si. Vůbec tomu nerozumím, o co se tím snaží,“ sdělil na dotaz Deníku s tím, že je jen předsedou představenstva, které rozhoduje kolektivně. „Nechápu, proč útočí na mou osobu,“ diví se.

Jaroslavu Novákovi bylo v minulých dnech odepřeno právo zúčastnit se valné hromady, na kterou podle vlastních slov měl mít přístup. „Měl jsem plnou moc od správce konkurzní podstaty, jehož jsem nyní zaměstnancem. Ostrahou cihelny jsem ale nebyl vpuštěn. Už se ani nedozvíme, na co máme plné právo,“ říká.

Došlo už i na napadení

Scharf plnou moc neviděl. „Podle mého se valné hromady měl zúčastnit sám správce. Žádnou plnou moc jsem neviděl,“ oponuje a přidává, že Jaroslav Novák už ho jednou na valné hromadě inzultoval. „Když jsem v srpnu 2007 sdělil na valné hromadě nespokojenost, byl jsem fyzicky napaden,“ tvrdí naopak Novák.

„Scharf takto vytuneloval už několik společností. Škody jdou do miliard korun,“ přidává na závěr vážná obvinění Jaroslav Novák. Podle jeho slov už brzy přestane cihelna vyrábět.

To Deníku potvrdil i Jaroslav Scharf, ale prý se jedná jen o tradiční odstávku. „Většinou se dělá v zimě, ale letos v létě se bude zdražovat plyn, tak jsme se ji rozhodli posunout. Prostě jsme v zimě vyráběli za levný plyn, teď na dva měsíce uděláme odstávku. Pak se výroba opět normálně rozběhne,“ informoval. Případem se už řadu měsíců zabývá také policie. Ta zatím ale k žádným závěrům nedospěla, stíhání žádné ze zúčastněných osob zatím nebylo ani zahájeno, ani zavrhnuto, šetření stále probíhá.