Město Žatec hledá úspory, jak ušetřit peníze. Jedním ze způsobů je snížit náklady na osvětlení ulic.

Město ročně vydá za elektrickou energii na osvětlení zhruba tři miliony korun. Radnice chce tuto částku snížit.

Radní Žatce v minulých dnech v této souvislosti projednali předložené návrhy Technických služeb města Žatce, které pojednávají o úspoře elektrické energie potřebné na veřejné osvětlení. Zároveň radní uložili řediteli technických služeb, aby tato opatření ještě během jara realizoval.

„Jedním z opatření je výměna 175 kusů sodíkových výbojek na lampách veřejného osvětlení po městě. Budou vyměněny za lepší typy s nižší spotřebou, ale vyšší svítivostí. Vyjde to na 43 tisíc korun,“ sdělil Aleš Kassal, místostarosta města. Druhým opatřením je posunutí času zapínání a vypínání veřejného osvětlení. V praxi by se tak mělo, na některých místech ve městě, zapínat o několik minut později a vypínat o několik minut dřív. „K tomu je třeba vyměnit soumrakové spínače, což bude stát dalších 18 tisíc korun,“ dodal místostarosta.

Náklady na obě opatření tak vyjdou na zhruba šedesát tisíc korun. „Na druhou stranu bychom měli ušetřit přibližně pět procent nákladů na elektrickou energii. To je zhruba 150 tisíc korun ročně,“ vysvětlil A. Kassal.

Několik modernizací už v minulosti proběhlo

V Žatci je přes dva tisíce lamp veřejného osvětlení. Rozsáhlá výměna svítidel proběhla v osmdesátých letech 20. století. V roce 1984 byla započata výměna rtuťových zdrojů za sodíkové, což bylo dokončeno o pět let později. Tím se podařilo snížit celkový instalovaný příkon veřejného osvětlení ve městě z 500 kW zhruba na polovinu. Další modernizace proběhly také v minulých letech. Nové osvětlení bylo například umístěno v historickém jádru města.

Další desítky nových lamp byly instalovány ve zrekonstruovaných ulicích a v okrajových částech města s novými rodinnými domy.