Jednohlasné ne řekli lounští radní na žádost tamního podnikatele Josefa Klesala o pronájem pozemku v lokalitě U Pramene. Ten by chtěl vybudovat přímo u vývěru blahodárného pramene Luna menší lázeňskou budovu. Myšlenky se nevzdává.

Rozhodnutí městské rady z minulých dní zní jednoznačně – v Lounech nejsou vhodné podmínky pro zřízení lázeňského místa, neschvalujeme pronájem pozemku o výměře zhruba 340 metrů čtverečních. „V tom místě nelze objekt postavit, protože podle územního plánu jde o veřejnou zeleň. Jeho povolení by mohlo dát precedens dalším. Navíc existuje rozhodnutí zastupitelstva už z roku 2006, které konstatuje, že ve městě nejsou pro toto vhodné podmínky a že Louny dále nebudou usilovat o získání statutu lázeňského města," komentoval rozhodnutí místostarosta Jan Čermák.

Připomeňte si: Louny by konečně mohly mít vlastní blahodárné lázně

S těmito argumenty ovšem Josef Klesal nesouhlasí. V místě by rád viděl lázeňský objekt s balneologickými vanami. „Zastavění malé části zeleně podle mne není problém. Vždyť ještě nedávno tam byla také stavba – betonová kolonáda. Kdyby pramen vyvěral na náměstí, budeme diskutovat o náměstí. On ale vyvěrá tam," krčí rameny.

Verdikt vedení města ho překvapil. „Podle mne došlo pouze k nepochopení záměru. U rozhodování zastupitelstva v roce 2006 jsem osobně jako jeho člen byl. Tehdy ale šlo o to, zda mají Louny usilovat o získání statutu lázeňského města. Což by samozřejmě v případě úspěchu mělo dopad na celé město, muselo by se řídit určitými zvláštními pravidly. Třeba v souvislosti s ochranou vodních zdrojů. Nyní ale o nic takového nejde. Jen o snahu využít léčivých vlastností výjimečného pramene, který tu máme," vysvětluje J. Klesal. „Určitě si nemyslím, že by radní odmítali myšlenku lázeňského objektu, pouze došlo ke smíchání několika věcí. Budu se znovu snažit vedení města věc vysvětlit a předsvědčit ho," dodává podnikatel a místní patriot, který je připraven celý projekt financovat ze svého.

Při transportu voda příliš chladne

Místo v těsném sousedství vývěru je pro záměr klíčové. Teplota vody z původních 28,2 stupňů Celsia totiž při transportu rychle klesá. Musela by se proto znovu ohřívat, což je nákladné a technologicky problematické. Tekutina je silně nasycena minerály, které se usazují. „Nabízeli jsme pro tento záměr prázdný prostor pod domovem pro seniory, vedle polikliniky," upozornil místostarosta Čermák. Právě kvůli transportu je to ale problém. „Ten pozemek je navíc ve vlastnictví státu," dodal J. Klesal.

V Lounech se o možném využití pramene Luna hovoří už řadu let. Zatím se ale většina nápadů neprosadila. Část vývěru je svedena pouze do blízkého domova pro seniory a také do areálu nemocnice. Přímo na zeleném prostranství si lidé mohou vodu nabrat do přinesených nádob, zbytek bez užitku odtéká do kanalizace. Koupání v ní přitom pomáhá při nejrůznějších kožních problémech, ekzémech a podobně.