V ČR letos úřaduje opravdová zima a mrazy trvají už téměř měsíc. Stojaté vodní plochy, zejména ty menší, jako například vesnické rybníky, jsou za tu dobu už dobře promrzlé s dostatečně silnou vrstvou ledu a dá se na nich například bruslit, Povodí Ohře však varuje obyvatele před vstupováním na led u okrajů tekoucích vod. Tam se led snadno prolomí.

Tzv. ledové jevy na říčce Chomutovce, která teče přes Velemyšleves, Bitozeves a Postoloprty, vedly tento týden k dalším problémům. Na řece se nahromadily kry a voda se začala vylévat z břehů. Na Chomutovsku byl kvůli tomu vyhlášen zákaz vstupu na cyklostezku, kterou voda zčásti zatopila.

Zamrzlé koryto Chomutovky.Zdroj: Deník/Miroslava Šebestová

Částečně zamrzlé koryto Chomutovky na Chomutovsku.  foto: Deník/Miroslava Šebestová

Lednové mrazy způsobily vznik ledových ploch i na řece Ohři, nejvýznamnějšího vodního toku na Lounsku i Žatecku. Zamrzlé jsou některé příbřežní části řeky, její více stojaté úseky či slepá ramena. Povodí Ohře však důrazně varuje: nevstupujte na tyto ledové plochy. „Zamrzlá koryta vodních toků mají hned několik úskalí. Jde zejména o činnost proudící vody pod ledem, která lokálně významně zeslabuje ledovou celinu, a také o nebezpečí vzniku tzv. ledochodu. To je stejně nepředvídatelný a nebezpečný jev, jako třeba lavina. K ledochodu často dochází i při teplotách třeba minus 10 °C. Platí tedy jednoznačná prevence - nevstupujte do koryt vodních toků! Riskujete tím svůj život!" upozornil Jan Svejkovský z Povodí Ohře.

Situace na menších stojatých vodních plochách je relativně bezpečnější, led už je po čtyřech týdnech mrazů silný, nicméně pracovníci povodí pro jistotu nedoporučují vstupovat na led ani tam. Na vesnických rybnících nyní řada nadšenců bruslí či hraje hokej. Před týdnem se hrál hokejový turnaj v Hřivicích, na tuto sobotu se chystá zase veselý „mač" v Hlubanech.