Podle Ivo Fiedlera, stavebního technika litoměřické diecéze římskokatolické církve, by odklízení trosek mělo ale začít v nejbližších dnech. „Na Stavební úřad v Lounech jsme minulý týden poslali zprávu statika. Úřad by nám měl poslat vyjádření ke způsobu odklízení trosek a k dalšímu zajištění kostela. Předpokládám, že by mělo přijít tento týden. Hned potom začneme trosky uklízet,“ sdělil.

Podle jeho slov bude třeba nejprve uklidit a roztřídit zdivo, které se zřítilo. „Předpokládáme, že část materiálu znovu použijeme. Zároveň bude třeba vytřídit ozdobné prvky nebo zbytky varhan,“ varhan,“ dodal.

Po odklizení trosek se přistoupí ke statickému zajištění zbytku kostela, včetně dostavby čelní zdi. Ruiny tak budou zajištěny proti dalšímu zřícení. V další fázi by mohlo dojít na stavbu nové věže, jak požadují památkáři a obec Lenešice. „To je ale otázkou peněz, které církev nemá. Pokud se je podaří sehnat, výstavbě věže se samozřejmě nebráníme, ale jsem v tomto ohledu spíše skeptický,“ sdělil Ivo Fiedler.

„Důležité pro nás je, aby věž byla zrekonstruována. Zda původní nebo z cihel, není pro nás tak důležité,“ sdělil Karel Nováček, starosta Lenešic.

Jako příklad uvedl před třemi lety zřícenou část věže kostela ve Vidhosticích na Podbořansku. Její rekonstrukce vyšla na téměř tři miliony korun, přičemž šlo ale o havárii daleko menšího rozsahu.

Výstavba nové věže kostela v Lenešicích a kompletní zrekonstruování objektu vyjde řádově až na desítky milionů korun. Věž historicky cenného kostela svatého Šimona a Judy v Lenešicích ze 13. století se zřítila kvůli narušenému zdivu, které se už delší dobu pohybovalo. Naštěstí se v kostele nikdo nenacházel, poslední bohoslužba se tam konala o den dříve.