Odklidit hromadu trosek, roztřídit stavební materiál a co nejdříve postavit štítovou zeď, která zakryje nezřícenou část kostela v Lenešicích na Lounsku – takový by měl být postup prací v nejbližších týdnech. A pokud se najdou peníze, znovu vystavět před týdnem zřícenou věž.

Deníku to sdělil Ivo Fiedler, stavební technik litoměřické diecéze.

O konkrétním postupu prací rozhodne skupina odborníků, která by měla ruiny kostela zkoumat v pátek 11. července.

Věž historicky cenného kostela v Lenešicích ze 13. století se zřítila minulý čtvrtek odpoledne, vzala s sebou i část stěn kostelní lodi. Příčinou pádu bylo poškozené zdivo, které se delší dobu pohybovalo, a narušená statika. „Teď je třeba co nejrychleji odklidit trosky, vytřídit hromadu sutin a uspořádat materiál, který by se mohl znovu použít. Je důležité také brzy vystavět štítovou zeď, která by zakryla dosud stojící část kostela. Hrozí, že by první silnější vítr mohl odnést střechu na nekryté části kostela,“ uvedl I. Fiedler. „No a potom čekat, zda se najdou peníze na výstavbu věže. Ta bude stát miliony korun. Záležet bude na použitém materiálu. Pokud by se znovu použil původní materiál, tedy kámen, jak památkáři požadují, stálo by to určitě víc, než kdyby se stavělo z cihel,“ vysvětlil.

Věž chtějí jednoznačně dostavět

Dostavbu věže jednoznačně požaduje obec i obyvatelé Lenešic. „Důležité pro nás je, aby věž byla zrekonstruována. Zda původní, nebo z cihel není pro nás zase tak důležité,“ sdělil Karel Nováček, starosta Lenešic. Podle jeho slov je obec připravena do nové věže zrekonstruovat a vrátit hodinový stroj, tedy pokud se ho podaří zachránit. Dosud leží pod hromadou trosek. „V roce 1903 jej koupila obec a každý den se natahoval. Hodiny pravidelně odbíjely,“ připomněl starosta.

Kromě hodinového stroje leží v troskách věže kostela také varhany. Některé cennosti se však už podařilo zachránit, například obrazy. Kostel v Lenešicích se měl přitom brzy začít opravovat. Byl sice kvůli špatnému technickému stavu oplocen, bohoslužby se v něm však konaly dál. „V nejbližší době prohlédneme stav jiných kostelů a pokud se ukáže nutným, provedeme na nich úpravy, aby byl do nich zabráněn vstup,“ vyplynulo ze slov I. Fiedlera.

Hrozí zřícení dalších!

V okrese Louny je stav některých kostelů takový, že hrozí zřícení dalších. Před třemi roky se například zřítila část věže kostela ve Vidhosticích na Podbořansku. „I když statik řekne, že kostel je v těžkém havarijním stavu, nedokáže stanovit, kdy se zřítí. Prioritní je, aby se nic nikomu nestalo,“ vysvětlil I. Fiedler.

V lounském vikariátu římskokatolické církve, jenž se rozkládá z velké části na území Lounska, Žatecka a Podbořanska, se nachází 73 kostelů. Z toho plná třetina je v těžkém havarijním stavu a třetina ve vážném stavu. Jen u desetiny kostelů se dá hovořit o dobrém stavu. Jen málokterý kostel je přitom církevně využíván. Církev na jejich opravy nemá peníze, na druhou stranu památkáři o zbourání nevyužívaných a chátrajících kostelů nechtějí ani slyšet.