Vznikne v Žatci kemp pro vodáky, rybáře či turisty? To nyní řeší radnice. Na stole jsou dvě varianty, kde by mohl vyrůst.

O potřebě kempu v Žatci se mluví už řadu let. Radnice si proto nechala vypracovat studie, které ukazují možnou podobu kempu na levém i pravém břehu Ohře, ale také to, kolik by jeho vybudování stálo. „Kemp přinese zatraktivnění lokality a bude přínosný i pro rozvoj turistiky v Žatci,“ vysvětlil zastupitel Jiří Karas.

Na stole jsou tak dva návrhy, kde by kemp mohl být. „Na levém břehu by se musela budovat infrastruktura, která je na pravém téměř hotová,“ řekla místostarostka Jana Nováková.

Ilustrační foto.
Bude v Žatci kemp? Vyrůst má na levém břehu Ohře

V případě levého břehu by kemp vyrostl na volných pozemcích u fotbalového hřiště s umělou trávou. Náklady na jeho výstavbu se tu odhadují na minimálně 15 milionů korun. Záměr prodražuje výstavba čističky odpadních vod přímo v místě nebo položení několikasetmetrového kanalizačního řadu. A také nutnost rekonstrukce a rozšíření příjezdové cesty.

U varianty pravého břehu připadá v úvahu lokalita u vodácké loděnice, kemp by vyrostl v jejím okolí pod cestou ke koupališti na místě současných zahrádek. Náklady se v tomto případě odhadují na 10 milionů.

Nechat přírodní ráz

Pro variantu pravého břehu hovoří také snaha, aby byl zachovaný přírodní ráz levé strany řeky Ohře. Na to upozorňuje městský architekt Jiří Vaníček, který navrhuje levý břeh ponechat v maximální možné přírodní podobě, aby nedošlo k dalšímu zatížení tohoto území. Pro stavbu kempu doporučuje pravý břeh.

Kemp na pravém břehu je zároveň součástí dlouhodobého projektu revitalizace tohoto břehu řeky Ohře ke sportovním a volnočasovým aktivitám. Město tu v minulých letech investovalo do přestavby koupaliště, výstavby sportoviště a rekonstrukce cest přes 150 milionů korun. Letos se tam počítá s výstavbou workoutového hřiště a v plánu jsou i další investice za zhruba 20 milionů korun rekonstrukce vodácké loděnice či restaurace Chaloupka u fotbalového hřiště Slavoje. Vizí je také výstavba vodáckého kanálu u jezu.

Kastelánka Jana Zajíčková na zámku ve Stekníku.
Dobrovolníci pomáhají v okolí zámků

Podle vedení města se kemp zatím nebude stavět ani na levém, ani na pravém břehu řeky. Zájemci by měli mít přesto možnost se ve stanech v Žatci ubytovat. „Zatím chceme využít potenciál loděnice a zelené plochy u koupaliště. Chtěli bychom nejprve zjistit, jaký bude o tyto služby v Žatci zájem,“ vysvětlila starostka Zdeňka Hamousová.