Téměř osmdesát tisíc korun se už podařilo vybrat od dárců ve veřejné sbírce, vyhlášené loni na jaře, jejímž cílem je vylepšení a obnova varhan v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech. Sbírku vyhlásil neziskový spolek Porta Apostolorum, nazvaný podle jména dávného historického kláštera v Postoloprtech, který usiluje o obnovení varhan směrem k hudebnímu nástroji špičkové kvality.

"Postoloprtské varhany jsou v oblasti výjimečné. Pocházejí z roku 1932 z dílny teplického varhanáře Ladislava Hausera podle návrhů žateckého organologa Rudolfa Quoiky. Velkorysý projekt měl splňovat i požadavky na všestranně využitelný koncertní nástroj, nikoli jen jako doprovod k liturgii. Celý nástroj však z neznámých důvodů nebyl nikdy zkompletován a je sestaven přibližně jen ze 70 %," vysvětlila Ivana Kakošová, předsedkyně spolku.

Ilustrační foto.
Postoloprty hostí festival vážné hudby, výtěžek půjde na varhany

"Varhany jsou v současnosti značně nespolehlivé pro náročnější hudební produkce a celá situace nás vedla k založení spolku ve snaze získat prostředky k podpoře obnovy nástroje," dodala. Spolek tedy loni v dubnu vyhlásil sbírku, kterou následně odsouhlasil krajský úřad. Ke včerejšímu dni bylo na jejím kontě 77 176 korun.

Účet je on-line

Na stav účtu se každý zájemce může podívat kdykoli pomocí internetu. "Moc děkujeme všem lidem, firmám a dalším dárcům, kteří do sbírky na opravu a údržbu varhan přispěli," uvedli pořadatelé.

Sbírka bude pokračovat i v dalších měsících a kdokoli se do ní může zapojit. Prostředků na opravu varhan a barokní varhanní skříně stále není dostatek. Díky významným příspěvkům od města Postoloprty a římskokatolické církve ale byla nejdůležitější část oprav již zajištěna. Město Postoloprty poskytlo ze svého rozpočtu sto tisíc korun. "Ve veřejné sbírce bychom rádi shromáždili přibližně podobnou částku. Všechny peníze budou použity ve prospěch postoloprtských varhan," uvedla Ivana Kakošová.

Ilustrační foto.
Nekonečné hledání, popojíždění, vztek. Žatec trápí nedostatek parkovišť

Podle spolku Porta Apostolorum je projekt oprav koncipován do tří fází. "V první fázi proběhnou opravy nezbytné pro spolehlivost hraní.  První odhady oprav se pohybují cca kolem 300 tisíc korun. V další fázi bychom velmi rádi přistoupili ke kompletaci nástoje podle původního záměru. Tady se potřebná částka pohybuje již kolem milionu korun. A ve třetí fázi chceme zrestaurovat celou varhanní skříň - letmé odhady hovoří již o několika milionech korun. Všechny tyto částky jsou zatím jen odhady a nejde o přesný rozpočet," sdělila Ivana Kakošová.

"Činnost spolku samozřejmě můžeme jen pochválit. Jsem rád, že máme v našem městě takové nadšené lidi, kteří se věnují rozvíjení kulturních hodnot a péči o památky a už mají za sebou dobré výsledky," uvedl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora.