Kdo prodává byt, vydělá. Kdo chce koupit, zřejmě bude hledat měsíce a přihazovat další tisíce. Volných bytů k prodeji je napříč krajem málo a tak jejich cena stoupá.

„Jen za poslední rok narostly ceny bytů v lepších oblastech o deset až patnáct procent,“ potvrdil trend majitel chomutovské realitní kanceláře RE/MAX 4 you Pavel Hassman. „Bohužel o kvalitní byty je například v Chomutově nouze, v Žatci nejsou byty na prodej skoro vůbec, takže se tam prodávají i ty, které by se dříve prodat nedaly. Je to kvůli průmyslové zóně Triangle, kde byty kupují jako investici a pronajímají je,“ vysvětlil Hassman. „Ti lidé po nich doslova šílí!“ je přesvědčený.

Ilustrační foto
Chanov opět trápí štěnice. Radnice celé sídliště proti hmyzu vystříká

Že takřka není co prodávat shodně potvrzují realitní makléři v Mostě, Ústí nad Labem a dalších městech Ústeckého kraje. „Tuto situaci můžeme potvrdit,“ prohlásila makléřka z ústecké RE/MAX Vision Michaela Vojnarová.

Případní kupci hladovějí především po bytech v dobrých lokalitách, kde je klid a slušní sousedé. A neváhají si za ně připlatit. V Mostě mají zájem o bydlení pod nemocnicí, v takzvaných Dvoustovkách a Třístovkách a v ulici Fibichova, kde je cihlová zástavba. „Zájem mají hlavně o byty o velikosti 2+1 s balkónem nebo lodžií. Pokud byl v původním stavu, bylo možné koupit takový v roce 2006 za dvě stě tisíc. Za dva roky měl cenu 450 tisíc a dnes je na 350 tisících,“ popsal cenový vývoj Petr Dolejš z mostecké IQ reality.

Tři období zdražování nemovitostíIlustrační fotoZdroj: archiv VLPV České republice se tempo růstu cen bytů zvýšilo od roku 2000 třikrát. Poprvé spolu se vstupem do Evropské unie, podruhé v roce 2008 v souvislosti s realitním boomem. Poslední fáze růstu odstartovala před třemi lety. Nejlevnější byty se prodávají v Ústeckém kraji. Přesto se podle informací Českého statistického úřadu i jejich cena v letech 2000 až 2015 zvedla v průměru o 52 procent.

V Chomutově platí za lepší adresu centrum, Horní Ves, Zadní Vinohrady a začátek sídliště Březenecká. „Tam koupíte v mých očích byty i hodně nad cenou,“ okomentovala vedoucí realitní společnosti chomutovské Reality IQ Lenka Tlustá. „Například můj kolega, přestože je z realitní branže, hledal byt na Horní Vsi půl roku a nakonec koupil 4+1 ve výškovém paneláku a v původním stavu za 860 tisíc,“ ilustrovala situaci, která se velmi blíží cenovému boomu na trhu s byty v roce 2008.

Zájem o koupi bytu ale nemíjí ani horší adresy. V Ústí k nim patří Mojžíř, Předlice, Neštěmice a také nikterak výstavní Krásné Březno. V Mostě Stovka u třídy Budovatelů a také věžáky v ulici M. G. Dobnera. V Chomutově je horší bydlení na sídlištích od Březenecké až po Jirkov. Přesto je o tyto byty zájem, a to především mezi investory, kteří je pořizují, aby je pronajímali. „Jsou ochotni zaplatit i vyšší ceny, například 400 až 500 tisíc, protože mají pro tyto byty větší návratnost, než v Praze,“ uvedla realitní makléřka Lenka Tlustá. „Dokonce máme investory, kteří by byli ochotni koupit v Jirkově celé paneláky v ulici Osvobození. Míváme deset až patnáct investorů, takže se nabízené byty rovnou prodávají, ani se nedostanou do inzerce,“ dodala. 

Město Kadaň
Kadaň se brání přílivu problémových lidí. Určí ulice, kde jim omezí část dávek

V Ústí nad Labem údajně lidé vyhledávají pro koupi bytu lokality jako je Klíše, Všebořice a Severní Terasa. „Například prodejní cena bytu 1+1 ve standardním stavu na žádaném sídlišti Severní Terasa byla před rokem 450 tisíc, nyní by se prodal za přibližně 520 tisíc,“ uvedla Michaela Vojnarová z ústecké společnosti RE/MAX Vision. Přesto nejžádanějším bytem v Ústí je podle jejích zkušeností byt se třemi i více pokoji v cihlové zástavbě a na dobré adrese. „Dnes taková nemovitost stojí milion tři sta tisíc, před rokem to bylo devět set tisíc,“ dodala. 

V Chomutově je možné koupit byt 2+1 na dobrém místě, po rekonstrukci a o výměře 55 metrů čtverečních za 650 tisíc korun, v Žatci je to 850 tisíc i více.

Ještě před šesti lety měli lidé zájem o byt v osobním vlastnictví. S tím jak se kvůli byznysu s chudobou horší situace na sídlištích, se je snaží opustit i za tu cenu, že půjdou do podnájmu. „Říkáme jim prémioví nájemníci,“ potvrdil Dolejš. „Zvyšuje se také zájem o bydlení v družstevních domech, protože je v nich větší pořádek,“ doplnil.