Lidí bez práce je v okrese Louny o pětinu víc než loni. Podíl nezaměstnaných osob stoupl meziročně ze 4,3 na 5,6 procenta. V regionu stoupla nezaměstnanost už na přelomu roku, propad české ekonomiky v důsledku epidemie koronaviru se v okrese Louny na počtu lidí bez práce zatím projevil v menší míře. Aktuálně je v evidenci Úřadu práce 3500 lidí z okresu Louny.

Podle zástupců úřadu se firmám daří držet lidi v pracovním poměru díky státnímu programu pomoci. Jak tomu bude na podzim, se teprve uvidí. Současné informace od oslovených firem v regionu vyznívají spíš pozitivně. Někde dokonce zaměstnance nabírají. „V okrese Louny nedošlo v srpnu na pracovním trhu k žádné razantní změně. Počet uchazečů o zaměstnání se meziměsíčně nezměnil a v evidenci Úřadu práce bylo 3426 osob. Za tímto pozitivním vývojem stojí mimo jiné cílený program Antivirus, o který v okrese Louny požádalo 223 firem a díky kterému se podařilo udržet jejich zaměstnance v pracovním poměru,“ sdělila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

V Kašticích na Podbořansku se v roce 2013 natáčel film 8 hlav šílenství.
Z archivu Deníku: V Kašticích na Podbořansku se natáčel film 8 hlav šílenství

Hromadné propouštění nahlásila v srpnu v okrese Louny jedna firma, a to z oboru strojírenství. Do evidence Úřadu práce se dosud přihlásilo 28 jejích bývalých zaměstnanců.

Pandemie dopadla na všechny firmy. „V Aisanu jsme zastavili linky v polovině března, postupný rozjezd výroby nastal v květnu a červnu. V průběhu odstávky se občas objevily objednávky, ale byla to minimální množství. Výhledy na příští tři měsíce ukazují vyšší zákaznické požadavky, než jaké jsme plánovali v ročním plánu,“ popsal generální ředitel lounské společnosti Aisan Miloš Kubelík. 

Před vypuknutím epidemie zaměstnávala 810 lidí, dnes je to 725. „Aktuální navýšení objednávek jsme díky obětavosti našich zaměstnanců schopni plnit, ale je nutné výrobní oddělení posílit. Plánujeme nabrat kolem 20 operátorů,“ dodal Miloš Kubelík s tím, že budoucnost není lehko čitelná. „Výhledy od zákazníků vypadají velmi optimisticky, ale jestli budou reálné, ukáže až čas a vývoj ekonomiky v Evropě, kam dodáváme nejvíc našich výrobků,“ přiblížil.

Ilustrační foto - volby
Lidé v karanténě budou moci volit z auta na lounském výstavišti

Ve společnosti Nexen vyrábějící pneumatiky do aut využili jarního dočasného omezení provozu k testování nových prototypů. „Od 1. června jsme plně obnovili výrobu a odbyt našich výrobků máme dostatečný,“ sdělil mluvčí společnosti Ivan Dzido. Ta v průmyslové zóně u Žatce zaměstnává 830 lidí. „Nyní doplňujeme stavy v řádech jednotlivců. Jde o pozice operátorů ve výrobě, ale i například účetní,“ dodal s tím, že společnost směřuje k dosažení plné výrobní kapacity.

Také produkci společnosti Neturen Czech, která v Triangle vyrábí dráty pro automobilový průmysl, pandemie mezi březnem a červencem významně ovlivnila. „V této době jsme museli přikročit i k částečnému uzavření závodu a zaměstnanci zůstávali doma. Pětidenní pracovní týden jsme obnovili od začátku srpna. Některé zakázky jsou už na původních objemech, ale zatím nedosahujeme plné kapacity závodu,“ sdělila Tereza Horáková ze společnosti Neturen Czech. „Dle výhledů zákazníků očekáváme nárůst objednávek ve čtvrtém čtvrtletí letošního a prvním čtvrtletí příštího roku, proto jsme už začali s náborem nových operátorů do výroby,“ přiblížila. Společnost Neturen Czech nepropustila žádného ze svých 37 zaměstnanců.

Josef K. z Loun se u ústeckého soudu zpovídá z utýrání malého chlapce
Vězeňská služba ukončila vyšetřování: Smrt vraha Marečka byla sebevražda