Když vyjíždí hasičské jednotky k požáru například rodinného domu, je velmi pravděpodobné, že budou potřeba dýchací přístroje. Ty umožní pohyb i v silně zakouřených místnostech, kam by se jinak lidé nemohli dostat. A právě tři zbrusu nové dýchací přístroje si pořídili dobrovolní hasiči z Líšťan. Pomohla jim k tomu část dotace z krajského úřadu. „Celkem máme tři nové a devět starších přístrojů. Chceme mít v každém z obou našich zásahových vozů tři, zbylé vybavení po domluvě poskytneme kolegům,“ vysvětlil Jaromír Vokrouhlík, velitel SDH Líšťany.

Jednou z výhod nových přístrojů je jejich nižší hmotnost. „Tyhle váží jen dvanáct kilogramů. Když se v tom máte pohybovat a zasahovat, je to sice znát, ale už ne tak, jako ty staré, hliníkové,“ vysvětlují hasiči. Nové dýchací přístroje už mají konstrukci plastovou. Tlakové lahve přístrojů obsahují stlačený vzduch a v kombinaci s maskou je to nedocenitelný pomocník při boji s plameny. Takřka pravidlem je jejich použití při požárech rodinných domků či bytů, protože tam se zpravidla nachází velké množství plastů. A ty při hoření uvolňují velmi nebezpečné látky. „Občas se používají i při požárech stodol a podobně,“ dodává J. Vokrouhlík.

Kromě tří nových dýchacích přístrojů si dobrovolníci z Líšťan mohli pořídit také nové hadice a malou centrálu, která je v případě potřeby svolá k zásahu. To se zpravidla děje prostřednictvím mobilního telefonu.