K hlasovací urně nepřišla ani polovina zaregistrovaných voličů, takže podle zákona je výsledek neplatný. Lístek odevzdalo 44 procent registrovaných voličů. Podle internetových stránek obce Líšťany v referendu odevzdalo hlas 166 lidí z 375 oprávněných voličů.

Občané odpovídali na otázku: Souhlasíte s výstavbou větrných elektráren v severozápadním okraji katastrálního území Líšťany? S výstavbou větrníků souhlasilo 100 občanů, proti se postavilo šedesát šest voličů. Líšťanský starosta Miroslav Protiva je výsledkem referenda zklamaný. „Nízký zájem lidí mě zklamal. Jedná se o veřejný zájem a čekal jsem, že se dostaví více než polovina voličů,“ uvedl na dotaz Deníku starosta.

Investor přidal 800 tisíc za každý větrník

Občany nepřesvědčily ani lepší podmínky, které společnost Viventy česká obci nabídla. Oproti roku 2005, kdy se konalo první referendum, v němž se lidé vyjádřili proti výstavbě, navýšil investor nabídku finančního příspěvku z 1,2 milionu korun na dva miliony korun za každou větrnou elektrárnu a další odměnu vyplácenou každoročně ve výši 50 tisíc korun za každý větrník. Zároveň snížil počet plánovaných větrníků ze šesti na čtyři.

Stožáry měly vyrůst asi jeden kilometr od obce. Společnost Viventy česká, která chce větrníky postavit, se nemusí referendem řídit. „Větrníky mají stát na soukromých pozemcích. Nemusí tak brát na výsledek referenda zřetel. Ale již dříve se vyjádřili, že budou rozhodnutí občanů ctít,“ vysvětlil M. Protiva. Pokud společnost větrníky postaví i přes nesouhlas občanů obce, nedostane obec žádné finanční prostředky. „Kdyby větrné elektrárny postavili bez ohledu na nesouhlas občanů, přijdeme o dva miliony korun za každou větrnou elektrárnu, kterou investor přislíbil,“ dodal starosta obce.

Obyvatelé Líšťan opět rozhodovali, zda chtějí mít u obce větrné elektrárny