Společnost CPI, která odkoupila v Litvínově na 2700 bytů, již nájemníkům představila dohodu o změně smlouvy. Společnost nájemníkům, kteří text podepíší, slibuje výměnu oken. Mnoho Litvínovanů ale stále váhá a snaží se s CPI domluvit jiné podmínky. Pronajímatel domluvu nevylučuje, ovšem v zásadních bodech asi neustoupí. Kolik lidí již smlouvu podepsalo?

„Byl jsem na schůzce v provozovně za účelem podpisu dodatku nájemní smlouvy. Smlouvu jsem zatím nepodepsal, protože mám k jejímu obsahu, ale i k samotnému jednání, výhrady,“ uvedl Aleš Nývlt z Janova.

Nývlt v předložené dohodě o změně smlouvy hlavně nesouhlasí s bodem, v němž pronajímatel chce, aby se nájemník do budoucna dobrovolně zřekl jakýchkoliv výhod, které by pro něj, jako nájemníka, mohly v budoucnu vyplynout z legislativních změn týkajících se vztahu pronajímatel-nájemník.

„Zveme nájemníky k nám a pokud mají pocit, že jim některý z bodů nevyhovuje, a za některých podmínek by smlouvu podepsali, mohou navrhnout i svoji variantu a předložit nám ji. Domluví si nový termín a budou o variantách jednat,“ sdělila tisková mluvčí CPI Michaela Winklerová. „Dohoda se nemůže pořád měnit jen podle toho, co se děje v téhle republice. Musíme se od něčeho odrazit, lidé nejsou vázáni tím, že když to dnes podepíší, že za rok nemohou dát výpověď a najít si jiné bydlení,“ dodala.

Nájemníkům, kteří budou souhlasit s podmínkami smlouvy, společnost slibuje nová okna. Nad tím ale obyvatelé kroutí hlavou. „Pokud se neopraví domy celé, nemá investice do jednotlivých bytů pro nájemníka velký smysl,“ dodává Aleš Nývlt.

„Nájemníkům, kteří smlouvu nepodepíší, okna nevyměníme. Lidé, kteří platí 25 korun za metr čtvereční, nemohou očekávat investice. Začneme u nájemníků s tržním nájemným,“ vysvětlila Michaela Winklerová.