„Když nám po dvanácti letech umřel pejsek, německý ovčák, rozhodovali jsme se, kterou rasu zvolit. S dcerou jsme prostudovali mnoho atlasů. Favoritů bylo hned několik, ale nakonec zvítězil bernský salašnický pes. V březnu roku 2002 jsme si domů přivezli fenku Bessy z kolínského Polabí. Přijela k nám z Cerhenic a rázem se stala naším miláčkem,“ prozradila začátky chovu Šárka Křepčíková.

Nejdřív přišly výstavy, pak štěňata

Chovatelka s fenkou začala jezdit i na výstavy a založila chovatelskou stanici Z peruckých lesů. „S Bessy jsme absolvovali naší první výstavu v Litoměřicích. A pak následovala jedna výstava za druhou a brzy se dostavily i úspěchy. Získali jsme několik titulů. Stali jsme se členy klubu bernských salašnických psů,“ prozradila Š. Křepčíková. Po nějaké době přišla i štěňátka. „Bessy jsme vybrali ženicha a v listopadu roku 2004 se nám narodilo osm malých klubíček. Neodolali jsme a jedna fenka zůstala v naší stanici. Dostala jméno Ambra z Peruckých lesů,“ pokračuje Š. Křepčíková.

Také Ambra se účastnila několika výstav a předčila svou mamku ve svých výstavních úspěších. V roce 2006 získala několik titulů a ocenění. V letošním roce se chystá chovatelka také na několik výstav. „Chceme se účastnit dvou mezinárodních výstav psů v Českých Budějovicích, dvou v Praze a mezinárodní výstavy psů v Litoměřicích, Mladé Boleslavi, v Brně a České národní výstavy v Mladé Boleslavi,“ vypočítává Š. Křepčíková. Kromě těchto dvou psích krasavic se na malém dvorku prochází Archimédes, také bernský salašnický pes a v kuchyni „vládne“ Nessy, trpasličí králičí jezevčík. V chovatelské stanici Z peruckých lesů právě očekávají narození třetího vrhu štěňátek.

Miluje dlouhé procházky

„Naše Bessy se stane opět maminkou. Štěňátka by se měla narodit kolem 2. dubna,“ těší se chovatelka. Bernský salašnický pes je jedno ze čtyř plemen švýcarských salašnických psů. Byl vyšlechtěn v oblasti Bernu jako tažný pes a tahal vozíky tkalců a sudařů. Je to dobromyslný rodinný pes. „Jako každé zvíře potřebuje lásku, pozornost a péči. Nutné jsou pravidelné delší procházky. Naši psi jsou členy rodiny a kdybych se měla rozhodnout znovu, opět bych si vybrala toto plemeno,“ zakončila Š. Křepčíková.