Šestnáct stovek dárců přišlo v průběhu loňského roku darovat krev na transfúzní oddělení žatecké nemocnice. Ani to však nestačí. Dárců této nejdůležitější tekutiny není nikdy dost, některé krevní skupiny navíc dlouhodobě chybí.

Transfúzní centrum funguje na žatecké poliklinice od února 2014, tedy čtyři roky. Přineslo nejen komfort dárcům, kteří dříve museli dojíždět do jiných měst, ale také výhody pro nemocnici. Část krve žateckých dárců se totiž využije přímo pro pacienty zdejší nemocnice. „Databáze dárců v Žatci a Kadani je společná, někteří z dárců střídají odběrová centra podle momentálního pracovního vytížení, jak mají čas,“ uvedla pracovnice centra Kateřina Vrabcová. Transfúzní odběrové centrum v Žatci je totiž společné s centrem v Kadani a spolupracuje s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady v Praze.

Otužilci v Lounech.
OBRAZEM: Desítka otužilců si v Lounech nenechala ujít nedělní koupel v Ohři

V Žatci je možné darovat krev v úterý a čtvrtek, v Kadani jsou odběry krve ve středu a plazmy v pondělí. Díky spolupráci s pražskou a kadaňskou nemocnicí může zdravotnický personál reagovat na nedostatek některé krve a rychle ji získat od partnerských oddělení. „Výhodou spolupráce nemocnic je možnost výměny krví podle krevních skupin, které aktuálně potřebujeme,“ dodala Kateřina Vrabcová.

Běžný postup při odběru krve znají všichni pravidelní dárci v Žatci. Přijdou na evidenci, vyplní dotazník, absolvují kontrolní odběr, krátké vyšetření u lékaře a pak už je čeká samotný odběr.

Dobrý pocit i sleva na dani

Při čekání na odběr dostanou dárci zdarma pití, po odběru si odnesou balíček s občerstvením. A každý dobrovolný dárce navíc získává za jeden odběr slevu na dani ve výši 3000 korun. O dárce se stará vždy nejméně šest pracovníků v čele s lékařem.

Podrobné informace o tom, co jíst a pít nebo jak se chovat před odběrem a kdy krev nelze darovat, se zájemci o darování dozvědí na transfúzním oddělení nebo na webech www.nemzatec.cz či www.nemkadan.cz. Aktivních dárců, tedy těch, co chodí opakovaně, eviduje žatecké transfúzní centrum asi tisíc. Loni přišlo 170 prvodárců, letos v lednu jich byla zhruba desítka.

Ideálním stavem by podle odborníků bylo, aby krev darovalo asi pět procent populace. To se ale neděje. Dárci tak obecně chybí všude. Transfúzní odběrové centrum v Žatci si ty své snaží udržet například aktivní komunikací. „Dárce pravidelně informujeme na našich facebookových stránkách, na soukromé dotazy ve zprávách jim odpovídáme rychle. Snažíme se nabízet i nějaké nadstandardní bonusy,“ vysvětlila Kateřina Vrabcová.

O větší počet dárců krve usilují také v Lounech. Tam se v minulých dnech otevřelo dokonce už třetí místo, kde je možné krev darovat. Je v budově Lékárny Pilulka na Náměstí Benedikta Rejta, na odběry je možné přijít vždy od pondělí do pátku mezi 6.30 a 12.00. V Lounech se odebírá krev také v nemocnici, třetí odběrové místo je v ulici Kosmonautů.

Martin Štross na návštěvě mezi dětmi v ugandském městě California.
Tužky a pastelky ze Žatce pomohou dětem v Africe. Znovu díky sbírce