Výstava s tradicí z třicátých let 20. století se těší velkému zájmu dlouhodobě. Například v osmdesátých letech byla velmi populární. „Hlavně o víkendech se na výstaviště organizovaly autobusové výlety, které se doplňovaly s už tehdy slavnou výstavou Zahrada Čech v Litoměřicích. Nejdříve tam a pak do Loun nebo naopak,“ vzpomněl fotograf a kronikář města Ladislav Bába.

Na lounské výstavě se podílely různé místní chovatelské a zahrádkářské spolky. Jednou z nejvíce navštěvovaných byla expozice rybářů. Nejen pro atraktivní ukázky ryb a rybaření, ale i pro neopakovatelnou sedmilhářskou pochoutku. „To byl vyuzený kapr naložený ve speciálním nálevu. U vany s nálevem stál v osmdesátých letech často Jirka Hanzák,“ přiblížil Bába.

Mezi velice vyhledávané a hojně navštěvované bylo norování v areálu myslivců. „Někdy se dlouho čekalo, než pes lišku vystrnadil z nory. Někdy se ovšem stalo, že liška chytla psa a to se muselo rychle zasáhnout. Po celé trase totiž byla čidla a podle rozsvícených žárovek se poznalo, kde kdo v noře je. Poslední ročníky výstavy už ale bylo norování zakázáno,“ vzpomněl Bába.

Den architektury 2018. Ilustrační foto
Během Dne architektury se v Žatci projdou po stavbách českých Němců

Zvláště pro děti byla lákavá expozice akvaristů, chovatelů okrasného ptactva a zvířátek obecně. Velkou návštěvnost měl i pavilon včelařů a dalších pěstitelů a chovatelů.

V současné době je výstava Člověk v přírodě spojená s výstavou Řemesla a kreativita. V exotickém pavilonu návštěvníci najdou hady, želvy, exotické ptactvo. „V chovatelském pavilonu máte možnost vidět i zakoupit drobná domácí zvířata – králíky, drůbež a holuby,“ zvou pořadatelé. V rámci výstavy proběhne soutěž O nejhezčího voříška Výstaviště Louny.