Zemědělci v Ústeckém kraji sklidili zhruba polovinu ploch obilovin s výnosem 5,2 tuny z hektaru a 85 procent ploch řepky. U té se hektarový výnos blíží čtyřem tunám. Dosavadní výsledky napovídají, že by letošní sklizeň mohla být nadprůměrná, i když pěstitelům dělají starosti vydatné srážky v posledních dnech. V úterý to řekl předseda krajské agrární komory Jaroslav Brožka.

Kvalita pšenice se může snížit

"Současné počasí se může negativně podepsat na kvalitě obilí, hlavně ozimé pšenice, která je zatím sklizena ze zhruba poloviny ploch," uvedl Brožka. Právě pšenice je v kraji nejrozšířenější obilninou, když zabírá zhruba tři čtvrtiny osázených ploch. V současnosti se průměrný výnos pohybuje na hranici 5,4 tuny z hektaru. "Je to dáno vysokou objemovou hmotností, ale ta bude vlivem dešťů klesat," řekl šéf agrární komory.
Naopak prakticky sklizený je ozimý ječmen, u něhož bylo dosaženo výnosu těsně pod pěti tunami z hektaru. "Na Litoměřicku nebo Lounsku to bylo samozřejmě více," uvedl Brožka. Jarní ječmen už zmizel zhruba ze třetiny osetých ploch s průměrným výnosem 4,4 tuny z hektaru. "Zatím to je dobrý výsledek, i kvalita je solidní. Uvidíme, co s neposekanými porosty udělaly deště," řekl předseda agrární komory. Sklizeň jarní pšenice, žita a ovsa v Ústeckém kraji ještě nezačala.
V Ústeckém kraji je obilninami letos oseto 89.235 hektarů, před rokem to bylo o 1230 hektarů více. V okresech Louny a Litoměřice je 75 procent osetých ploch.

Řepky výrazně ubylo

Výrazněji v Ústeckém kraji klesla plocha, na níž se pěstuje řepka. V minulosti každoročně žlutých polí přibývalo, před rokem byl výměr 26.591 hektarů. Letos ji zemědělci sklízejí z 22.826 hektarů, z toho 85 procent už posekali. Výnos se blíží čtyřem tunám z hektaru. "Je o hodně vyšší než průměr minulých let, což se ovšem promítá do nižších výkupních cen," uvedl Brožka. Oproti minulosti cena klesla až o čtvrtinu a podle agrární komory se nyní pohybuje kolem 9000 korun za tunu.
Podle odhadů, které zveřejnil Český statistický úřad, by sklizeň řepky v kraji mohla být o 10 000 tun nižší než loni. Naopak sklizeň obilovin se podle úřadu očekává o 3000 tun vyšší v porovnání s rokem 2013.  (čtk)