Obyvatelé Ústeckého kraje si příští rok připlatí za vodu nebo jízdné. V Žatci a Lounech si také připlatí za odpad.

Jako každý rok se zvyšuje na severu Čech cena vody. Příští rok je však růst jen o 0,3 procenta, je to nejmenší meziroční růst v posledních letech. Za vodné a stočné lidé zaplatí 98,30 Kč za metr krychlový.
Už teď patří cena vody v Ústeckém kraji k nejvyšším v zemi.

Psali jsme: Cena vody příští rok vzroste nepatrně - zvýší se o 30 haléřů

„Po zohlednění všech požadavků, připomínek a reálných možností se vedení společnosti podařilo stanovit cenu vody tak, že meziroční navýšení představuje pouze 0,3 procenta, do čehož se promítla inflace, potřeba obnovy vodohospodářského majetku, nárůst ceny povrchové vody stanovené Povodím Ohře a zohlednění vývoje spotřeby vody," řekl mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Jiří Hladík. Za zdražením je mimo jiné klesající spotřeba vody.

České dráhy zvyšují jízdné

Připlatit si budou muset lidé v regionu také za cestování autobusem nebo vlakem. České dráhy zvyšují jízdné o korunu do 120 kilometrů a nejvýše o čtyři koruny u jízdenek na trasy nad 120 kilometrů. O korunu bude dražší jízdenka také na některých regionálních autobusových linkách.

V Žatci a Lounech si lidé v příštím roce za odvoz komunálního odpadu. Zdražení není nikterak dramatické, ceny se zvyšují o několik procent.

Připomeňte si: Lidé v Lounech a Žatci si v příštím roce připlatí za odvoz popelnic