V Nové Vsi, v malé obci poblíž Hříškova na Lounsku, bude zvolený každý, kdo kandiduje do tamního zastupitelstva. Ve vesničce s necelou stovkou obyvatel byla postavena jediná kandidátka, je na ní pět lidí. A tak jsou v obci komunální volby za dva týdny vlastně pouhou formalitou, do pětičlenného zastupitelstva bude zvolený každý, kdo kandiduje.

Stejná situace tam byla i při volbách před čtyřmi lety. Z tehdejších pěti kandidátů jdou letos do voleb čtyři. Starosta obce Jiří Koudela totiž náhle zemřel 21. srpna. Obec tak nyní vede místostarosta Přemysl Verner, který je v čele jediné kandidátky v blížících se komunálních volbách.

Rovněž v Chrabercích na Lounsku, v obci se 130 obyvateli známé díky blízkému kamenolomu, se do sedmičlenného zastupitelstva dostane každý, kdo kandiduje. V obci budou totiž voliči vybírat z jediné kandidátky, na které je sedm členů. Stejné to tam bylo i ve volbách před čtyřmi lety.

A i v Želkovicích na Lounsku se do zastupitelstva dostane každý, kdo kandiduje. Obec má devítičlenné zastupitelstvo, kandidátů je rovněž devět. A i tam tato situace byla při posledních volbách.

Šance na zvolení je někde velká

V dalších obcích, hlavně těch menších, kandiduje málo lidí, a tak šance na zvolení jsou velké. V Podbořanském Rohozci, ve vesnici u vojenského prostoru v Doupovských horách na druhé straně okresu Louny, byla postavena rovněž jediná kandidátka. Je na ní šest lidí, do pětičlenného obecního zastupitelstva se tak dostanou až na jednoho všichni.

Rovněž v Brodci na Lounsku budou voliči vybírat z jediné kandidátky. Nachází se na ní devět lidí, do zastupitelstva se jich dostane sedm. Stejné je to v nedalekých Vinařicích. I tam kandiduje na jediné kandidátce devět lidí, zvoleno jich bude sedm. V Žerotíně na Lounsku postavili jedinou kandidátku komunisté, z devíti lidí na ní jich v zastupitelstvu usedne rovněž sedm.

Z devíti kandidátů budou vybírat také voliči v Deštnici na Žatecku, i tam jde do voleb jediná kandidátka. V obci budou mít nově místo pěti zastupitelů sedm.

Naopak nejvíc lidí kandiduje v Žatci – 294. Do zastupitelstva jich usedne 21. V okrese Louny kandiduje v komunálních volbách dohromady 2837 jeho obyvatel.