Silná slova o netransparentnosti a nekalých praktikách zněly v pondělí na zasedání zastupitelstva Loun. Jeho členové probírali sporně zadanou zakázku na vytvoření strategického plánu rozvoje města. Přes tvrdou kritiku opozice zůstalo rozhodnutí v platnosti.

Sporná zakázka za 574 tisíc korun

Podstatou sporu ve vedení města je zadání zakázky na zpracování analýzy provozních výdajů města, vytvoření systému financování obnovy majetku Loun a především zpracování strategického plánu rozvoje. Městská rada schválila toto zadání bez výběrového řízení. Celková suma zní na téměř 574 tisíc korun. Práce má pro Louny provést Luděk Tesař.

Ke schválení radní přistoupili prostřednictvím výjimky z vlastních pravidel pro zadávání veřejných zakázek. Ta se však ukázala jako nedostatečná, opozice ji tvrdě kritizovala.

Radní své rozhodnutí ještě upravili

Jen chvíli před pondělním jednáním zastupitelů se radní sešli znovu a rozhodnutí upravili tak, aby výjimka mohla být použita. Kolegy o tom na začátku zastupitelstva informoval starosta Radovan Šabata (USZ).

Zastupitelka Martina Bečvářová.Na emotivnosti jednání to však příliš neubralo. Řečníci opozičních stran byli dobře připraveni. Důležité otázky nadnesla například Martina Bečvářová (ANO). „Proč byla zakázka zadána bez výběrového řízení? Kdyby byl důvod, nějaký časový tlak třeba z důvodu žádání o dotaci, nebo že je potřeba nutně udělat něco, kde je časový limit, dá se to pochopit. Ale nic takového nebylo," hřímala zjevně rozladěná zastupitelka. Chtěla kromě dalšího také objasnit, proč byla lhůta, jakási záruka na kvalitu, zkrácena pro vybraného zpracovatele z 60 na 24 měsíců. A to oproti souběžnému výběrovému řízení na stejnou věc, které bylo náhle během vyhodnocování zrušeno.

Plán je důležitý kvůli evropským dotacím

Starosta Radovan Šabata.Odpovědi se hledaly těžko. „Nechápu, proč došlo ke snížení záruky, ale ten materiál, když se předloží, tak je buď kvalitní, nebo se vrátí zpracovateli, když s ním nebudeme souhlasit," uvedl R. Šabata. Dodal, že například místní školy na strategický plán čekají, aby mohly usilovat o evropské dotace.

K výběru zpracovatele L. Tesaře pak opakovaně zaznělo, že město s ním spolupracuje dlouhou řadu let, a to k plné spokojenosti. „To, že má možnost srovnávání obdobných měst podobné velikosti, je pro mne docela zásadní," dodal starosta.

Proč není dotace? Ptala se zastupitelka

„Proč se nečerpá dotační titul IROPu na financování strategického plánu, kde by město platilo jen deset procent? Ušetřili bychom velkou částku," ptala se dál M. Bečvářová. Vadí jí také míra spolupráce se zpracovatelem, ke které se město zavázalo. „Ta smlouva dosahuje úrovně … hanebné," dodala. „Na tom, že se zadavatel zapojuje do přípravy, nevidím nic hanebného," odvětil starosta Šabata.

Zastupitelka poté navrhla hlasování o zrušení smlouvy o dílo, která byla podle ní „zadána netransparentně a je tam hodně pochybností". Zrušení se mělo týkat všech tří dokumentů.

Do debaty se zapojil také Pavel Csonka (ČSSD). „Co je nejvíc zarážející, proč jste nechali otevřít obálky?" divil se. „Aby byly vidět ceny, za které se to soutěžilo? To mi přijde jako jasně nekalé jednání," pokračoval.

Bude věc řešit antimonopolní úřad?

Ještě ostřejší slova přinesl k řečnickému pultu Stanislav Rybák (KSČM). „Celé to velice silně zavání nekalou hospodářskou soutěží. Jestliže je tak dobrá spolupráce s firmou pana Tesaře, proč bylo vůbec to výběrové řízení vyhlášeno? Proč se neoslovil rovnou? A nebo proč tedy nebyl osloven do výběrového řízení, když už bylo vyhlášeno?" ptal se. „Že se nechaly otevřít obálky, to je nehoráznost … Pokud dnešní hlasování dopadne, jak očekávám, tak nám nezbude, než se zítra obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby celý tento postup města přezkoumal," podotkl.

Podle slov Michala Kučery (TOP 09) přinese zpracování všech tří analýz jedním subjektem kvalifikovanější výstup.

Zastupitel Ondřej Soukup.Potřebný nadhled ukázal zastupitel Ondřej Soukup (nezávislý). Ten připomenul kolegům, že zakázka už je v běhu. „Podle mých informací je před dokončením. Tedy pokud budeme dnes hlasovat o odstoupení od smlouvy a dalším krokem by mělo být nové výběrové řízení, stejně zaplatíme poměrnou část za to, co bylo vykonáno. Plus další peníze a čas. Co se týče role řádných hospodářů, v současné chvíli nedává smysl ukončovat smlouvu. Měla by být dotažena, výstupy by se měly použít, případně opozice potom má možnost je rozcupovat," řekl.

Výběrové řízení bylo zrušeno

Zastupitelé nakonec slyšeli i odpověď na nejpalčivější otázku – proč bylo zrušeno probíhající výběrové řízení a zakázka zadána v podstatě souběžně přímo.

Situaci vysvětlila Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice. „Šlo o souběh událostí. Výběrové řízení probíhalo, otevřely se obálky, a až potom jsme se dozvěděli, že na jednání finančním výboru se něco rozhodlo. Vůbec to v tu chvíli nebylo propojené. O výsledku výběrového řízení se nerozhoduje jeden den. V rozsahu těch několika dní jsme tu informaci dostali," popsala.

Zrušení smlouvy neprošlo

Po dalších příspěvcích se zastupitelé pustili do hlasování o zrušení smlouvy o dílo na zpracování zmíněných tří dokumentů, a to z důvodu pochybení při postupu zadávání výběrového řízení. Deset hlasů bylo pro, šest proti a šest se zdrželo. Návrh tedy nebyl přijat a smlouva zůstává v platnosti.