Chrám sv. Mikuláše v Lounech se připravuje na nadcházející víkend. Má k tomu pádné důvody. Kromě jiného probíhající Dny evropského dědictví a především den, věnovaný právě této zajímavé stavbě. Kromě sobotních prohlídek a výstupů za vyhlídkou na věž v rámci dne otevřených dveří se tam ale v neděli 15. září odehraje něco zcela ojedinělého. Slavnostně tam budou uloženy ostatky mučedníka sv. Firmina.

K oslavě chrámu sv. Mikuláše se v sobotu v 16.30 hodin rozezní zvony. V pět hodin odpoledne pak zazní v koncertním tónu s varhanním mistrem Alešem Noskem a zpěvačkou Blankou Noskovou Talířovou.

Nedělní slavnost začne vyzváněním v 8.30 a slavnostní bohoslužba výjimečně v 9 hodin za účasti litoměřického sídelního kanovníka ThLic. Martina Davídka. Mše svatá bude spojena s obřadem ukládání ostatků mučedníka a biskupa sv. Firmina do obětního oltáře. Relikviář zhotovila zlatnice a restaurátorka Jana Krejčová z Turnova, která po posvěcení relikviáře ostatek odborně zasadí do masivu kamene. K této ojedinělé události zazní České mešní ordináriům od Jiřího Břízy v provedení chrámového sboru.

Chrám sv. Mikuláše v Lounech byl stavěn s úmyslem, který mu vtiskl slavný Benedikt Rejt, a to z památných slov, které vyslovil apoštol Petr: „ Mistře, dobře nám je tady. Postavíme ti tři stany, jeden Tobě, jeden Mojžíšovi a jeden Eliášovi."

(wh, zpp)