Prvorepubliková tančírna, koncerty na náměstí, lampionový průvod i závody dračích lodí. To je jen malá část toho, co nabídnou letošní slavnosti Letní lounské vábení. Třináctý ročník akce odstartuje už za pár dní: v pátek 12. srpna v 16.45 hodin.

Za program jako obvykle nezaplatí návštěvníci vůbec nic. Vstup na všechny akce je zdarma.

Těšit se můžeme i letos na několik hudebních scén. Ta hlavní, na Mírovém náměstí, bude v pátek hostit například ukrajinskou formaci Atmasfera, legendární český Fleret nebo YoYo Band s Richardem Tesaříkem, v sobotu pak kromě dalších Big Band Felixe Slováčka, rappera Lipa či kapelu Mandrage. Dalším lákadlem „rozjezdového" pátku pak bude Oslava řeky Ohře. Každoroční divadelní program, oslavující životodárný tok, budou moci zájemci sledovat tradičně u mostu Veslařů. Tentokrát ho zajistí Agentura Modua. Na místě se budou prodávat lampiony.

Sobota bude plná příležitostí a zábavy už od rána. Už v osm hodin se na centrálním náměstí sejdou turisté a milovníci cyklistiky, kteří se vydají na výlet po okolí Loun, respektive Poohřím. Na letním cvičišti se odehraje volejbalový turnaj, na parkovišti na Komenského náměstí zase bude pro pobavení fotbalový park. Na náměstí Zschopau se odpoledne sejdou k různým soutěžím senioři, večer bude zase plný světel. To po 21. hodině vyrazí lampionový průvod od radnice k Baroknímu špitálu, kde by měl proběhnout slavnostní ohňostroj.

Sport, kultura, historie… a hlavně zábava

Chybět samozřejmě nebudou ani oblíbené závody dračích lodí na Ohři. Jejich posádky budou trénovat celé dopoledne, aby v pravé poledne mohly vyrazit na start. Zajímavá podívaná se odehraje opět u mostu Veslařů.
Kromě zmíněné hlavní scény se v sobotu 13. srpna rozezní i další místa. Folk & Country scéna nabídne pohodu na lounském výstavišti. Pomohou k tomu koncerty formací Zlatý Orel, Pic – Nic, Kliďánko, Veroniky Vrublové a Blueground.

Rockeři si zase přijdou na své v areálu zahradní restaurace Stromovka. Letos se tam představí Salieri, Stará škola, Blue Rocket, Payanoia a Traktor. Startuje se v 15.30 hodin.

Nejen dříve narozené jistě potěší prvorepubliková tančírna. Nebude sice v novém městském kulturním domě Zastávka, nýbrž v sokolovně, nabídne ale hned tři hudební tělesa. K tanci a poslechu postupně zahrají Lounská třináctka, Big Band Milana Bitnera a Clarinet Society.

Jeden bod progranu 13. Vábení proběhne ještě v neděli 14. srpna. Ve 21 hodin se mají vznést do vzduchu nad odpočinkovou zónou Kamenný les nebeské lucerny. Tedy za předpokladu, že opět nebude vyhlášena výstraha zvýšeného rizika požárů kvůli suchu jako loni.