Bitvu s holuby, často nepříjemnými společníky ve městech, svádí každá radnice jinak. Ale každá se s tímto problémem musí utkávat, jinak by došlo k přemnožení. Každá radnice má svůj osvědčený recept.

„Stav holubů ve městě dlouhodobě regulujeme, nejsou přemnožení. Pokud se tato činnost provádí pravidelně, nebývá s holuby problém, " říká Kamil Plíšek z žatecké radnice.

V Žatci nechtěné holuby odchytávají do klecí. Podle zástupců města jsou klece nejefektivnější způsob boje. Díky preventivním opatřením snížili v Žatci počet holubů o dvě třetiny.

„Odchyt do klecí za pomoci návnad je velmi efektivní. Klece můžeme operativně přemisťovat, manipulaci zvládne jeden člověk, spolupracujeme s odbornou firmou. Spolupracujeme také s majiteli objektů, tipujeme lokality, kde se holubi nejvíce zdržují. V souladu s veterinárními předpisy jsou poté holubi usmrceni plynem," popsal způsob, jak v Žatci chytají ptáky, Kamil Plíšek.

V Podbořanech pomáhají myslivci

To v Podbořanech sáhli po levnějším řešení, které se jim po léta osvědčuje. V městečku spolupracují s myslivci. „Každý rok od listopadu do února provádíme odstřel holubů. Je to nejlevnější řešení, efektivní, máme ho vyzkoušené a funguje," uvedl na dotaz Deníku Martin Gutzer, tajemník podbořanské radnice.

Ve městě a okolí je aktuálně odhadem šest set až osm set holubů. V roce 2010 tam odstřelili 400 kusů holubů, loni čtyřicet. Letos se s odstřelem bude teprve začínat.

Některá města okresu Louny v minulosti zkoušela také lovení holubů pomocí dravých ptáků.

Tento způsob se ale neosvědčil. Ptáci byli totiž drazí při pořízení, hlavně ale brzy opustili své teritorium a ulétli neznámo kam. Města pak musela hledat jiná řešení. Holubi jsou ve velkém počtu ve městech nežádoucí, protože jejich trus ničí stavby a kulturní památky a ptáci přenášejí též roztoče, kteří mohou u lidí vyvolat zdravotní problémy.