Zastupitelé v Lounech schválili návrh investičního rozpočtu pro tento rok. Byl hlavním bodem jejich pondělního jednání. Město má do projektů vložit až 31,2 milionu korun.

Návrh předložil kolegům zastupitelům místopředseda investiční komise Jan Kerner. Ten vysvětlil, že je rozpočet složen ze čtyř částí. „Jde o rozpracované akce z minulých let, nové investice a také akce, u kterých počítáme s podporou dotace. Poslední část představují akce, které bychom realizovali pouze v případě, že by se na ně podařilo ušetřit jinde," popsal.

Milion korun z loterií půjde do sportoviště

Z rozpracovaných akcí si mají nejvíce prostředků vyžádat základní školy. Konkrétně ZŠ Přemyslovců, kde má výměna oken a zateplení stát podle odhadu ještě 3,3 milionu, a také probíhající rekonstrukce hřiště u ZŠ Školní. Ta si vyžádá ještě 3,6 milionu. Zastupitelé rozhodli, že milion korun z této částky uhradí z prostředků z loterií. „Stalo se, čeho se sportovci obávali. Peníze půjdou místo na činnost klubů na investice města," varoval před hlasováním o použití zmíněného milionu korun zastupitel Stanislav Rybák. Kolegové přesto tento záměr schválili. I s argumenty, že jde přece o podporu sportu. V Lounech se rozdělují příjmy z loterií z poloviny sportovním klubům, čtvrtina putuje do kulturní oblasti a čtvrtina do oblasti sociální.

Diskuze se rozjela kvůli přestavbě Suzdalského náměstí

Obsáhlá diskuse se rozvinula při projednávání úpravy Suzdalského náměstí. Tamní kašna zvaná „ledviny" bude totiž letos zbourána a místo má být zasypáno. Prvotní sadové úpravy ho mají trochu zvelebit, zatímco radnice nechá vypracovat studii, jak reprezentativní místo v budoucnu definitivně zkrášlit. Přes nesouhlas některých zastupitelů je už jasné, že k demolici dojde. A to kvůli havarijnímu stavu, kvůli kterému bazény neudrží vodu a rekonstrukce by byla velmi drahá.

Rozpočet dále kromě jiného počítá s investicí více než čtyř milionů do objektu Zastávky, která by už na podzim mohla sloužit pro pořádání plesů. Pamatuje i na zahájení rekonstrukce sídliště Kpt. Nálepky. Velkou částku, 12,6 milionu korun, by mělo spolknout snížení energetické náročnosti Domova pro seniory U Pramene. „Tam ovšem počítáme s dotací z ministerstva pro místní rozvoj. Náklady tak vnímáme jako značně nadhodnocené," upozornil Jan Kerner.

Pokud se na této či dalších akcích podaří ušetřit dostatek prostředků, má město „v záloze" i další plány v celkovém objemu šesti milionů korun. Oprav by se tak mohly dočkat některé základní a mateřské školky. Proběhnout by mohla úprava chodníku kolem chrámu sv. Mikuláše, odkud by měly zmizet současné ploty, případně na druhou fázi rekonstrukce bude čekat již zmíněná Zastávka.