Přípravy na vybudování kořenové čistírny odpadních vod v Brloze, místní části Loun, postoupily do další fáze. Město požádalo Ústecký kraj o dotaci. Podobné zařízení nově funguje také v další místní části - Nečichách.

Čistírna v Brloze má stát téměř sedm milionů korun. S financováním by mohl pomoci Ústecký kraj prostřednictvím fondu vodního hospodářství. Město Louny na konci května poslalo žádost o dotaci. „Požadovaná částka by mohla pokrýt 2,86 milionu korun, tedy asi 43 procent z celkových nákladů na projekt. Zbylých zhruba 3,7 milionu korun by město vynaložilo ze svého rozpočtu. Skutečná výše nákladů ale bude známa až po výběrovém řízení," vypočítala Kamila Jarolímková z kanceláře Městského úřadu Louny.

Připomeňte si: Kořenová čistírna odpadních vod je už téměř hotová

Zda Louny s touto žádostí uspěly, to by mělo být známo letos v září.

Součástí projektu je vybudování samotné čistírny, potřebné stavební úpravy a přístavba veřejné kanalizace v Brloze.

Čistit vodu pomáhají bakterie

Principem činnosti kořenových čistíren odpadních vod je filtrace splaškové odpadní vody přes mokřady. Nezastupitelnou funkci přitom mají bakterie, které žijí na kořenech vysazených mokřadních rostlin a nežádoucí organické látky rozkládají.

Obdobné zařízení vyrostlo na sklonku loňského roku také v Nečichách, další místní části Loun. A také tam pomohl s financováním formou dotace kraj. Náklady na výstavbu dosáhly zhruba čtyř milionů korun. Po zimě už byl do umělého mokřadu vysazen i rákos, jednotlivé domy by se měly začít napojovat během letoška. „Neexistuje, aby se někdo na kanalizaci nepřipojil. Louny mají končící výjimku na vypouštění odpadních vod do povrchových vod, a to právě už jen pro rok 2016," upozornil již dříve Radovan Šabata, starosta Loun.