Dlouho připravovaný zájezd Oblastního muzea v Lounech do německé Kostnice po stopách Mistra Jana Husa proběhl na počátku června. Zúčastnily se ho desítky lidí. Letos uplyne 600 let od upálení slavného českého kazatele, reformátora a vzdělance a muzeum k tomuto výročí připravilo celou řadu vzpomínkových akcí. Zájezd do Kostnice, kde byl Jan Hus souzen a upálen, patřil mezi jeden z vrcholů celoročního programu s názvem Husovy Louny.

V rámci projektu Husovy Louny 2015 byla lidem z Loun a okolí nabídnuta možnost seznámit se s autentickými místy posledního ideového zápasu Mistra Jana Husa. Účastníci zájezdu si prohlédli nejen Kostnici, ale také dvě historická města, ve kterých se Jan Hus prokazatelně zastavil na své cestě (Lauf an der Pegnitz a Meersburg). Účastníci viděli také klášterní ostrov Reichenau (což je památka UNESCO) a ostrovní město Lindau (obojí je v Bodamském jezeře, na jehož břehu leží i město Konstanz – Kostnice).

Čtěte také: Zájezd z Loun do německé Kostnice je už vyprodaný

Ideový záměr exkurze vznikl při širší diskuzi na téma připomenutí Husovy osobnosti v lounském muzeu. Itinerář cesty naplánoval kurátor muzea PhDr. Martin Vostřel a o precizní výklad se postarali ředitel Státního okresního archivu v Lounech PhDr. Jan Mareš, Ph.D. a pracovnice Univerzity Karlovy v Praze Mgr. Ivana Herglová. Odezva od všech účastníků byla více než kladná a muzeum bude v podobných aktivitách pokračovat i v budoucnu.

V létě a na podzim uspořádá muzeum ještě další dva podobné zájezdy v Husových stopách, tentokrát v tuzemsku: do Tábora a na hrad Krakovec.  

Jiří Matyáš